Култура

Владимир Табашевић се повукао из трке за "Виталову" награду за 2023: Спорна чланица жирија

Молим да се разматрање савремене српске литературе којем је склона Милица Вучковић не односи на мој роман ни у ком случају, затражио је Табашевић
Владимир Табашевић се повукао из трке за "Виталову" награду за 2023: Спорна чланица жирија© Marija Mladjen/ATAImages

Пошто је објављено да је његов роман "Ноћне речи" (Лагуна) ушао у ужи избор за Награду "Златни сунцокрет" за 2023. годину, са још 19 наслова, писац Владимир Табашевић замолио је да се његово дело изузме из даљег разматрања за признање компаније "Витал".

Одлуку о повлачењу из конкуренције за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике донео је због жирија који ради у саставу: Милица Вучковић, Драган Јовановић Данилов и Владимир Гвозден (председник), тачније због једног од њих.

"Поштовани чланови и чланице жирија, Владимире, Драгане, цењена Милице, упркос релативно ласкавој чињеници да сте мој роман 'Ноћне речи' препознали као вредан даљег разматрања за књижевно признање о којем вам је припало да одлучујете, љубазно вас молим да наведену књигу изузмете из даљег просуђивања њених књижевно-естетских вредности", саопштио је Табашевић, а пренео портал "Нова".

Додао је да жели да ужи избор буде једина похвала његовом раду упућена од жирија, те да је разлог за ово описан управо у "Ноћним речима", што је јасно онима који су роман прочитали, али ће широј јавности кратко објаснити о чему је реч.

"Наиме, стицајем необичних околности које красе нашу савремену (пара)књижевност, удео у одлучивању о квалитету мог романа поводом 'Виталове' награде има запажена сликарка и списатељица Милица Вучковић, 'интелектуална' јунакиња наших дана, која је послужила као инспирација за једну, не баш претерано склону етици, 'хероину' моје књиге", навео је писац. 

Шта Милицу Вучковић квалификује да суди о савременој књижевности

Додао је да иако његове доживљаје других и етику морамо оставити по страни, иако баш етика може помоћи да одговоримо на питање шта дотичну квалификује да суди о савременој књижевности, не смемо занемарити књижевну естетику и суд о њој.

"Одсуство те важне способности и мере тог одсуства код поменуте чланице познајем непосредно и сасвим поуздано: из текстова и јавних наступа најпре. Због тога молим да се разматрање савремене српске литературе којем је склона Милица Вучковић не односи на мој роман ни у ком случају", прецизирао је Табашевић.

"Евентуална новчана надокнада коју бих примио од ове награде легитимисала би са моје стране све оно против чега се здушно, срцем и литературом, залажем: незајажљивост и одсуство елементарних скрупула", закључио је Владимир Табашевић.

Иначе, лауреат Нинове награде чији се нови роман "Ноћне речи" налази у конкуренцији за "Београдског победника", придружио се 2020. писцима који бојкотују признање недељника НИН – што су образложили тиме да би "било минимално коректно да одлуку о најбољем роману српске књижевности донесу критичари који систематски прате савремени домаћи роман".

image