Култура

ХБО исплаћује Биковићу хонорар иако не глуми у серији: Новац ће поклонити у хуманитарне сврхе

Лик који је требало да тумачи Милош Биковић требало да буде у шест од укупно осам епизода нове сезоне ове ТВ серије
ХБО исплаћује Биковићу хонорар иако не глуми у серији: Новац ће поклонити у хуманитарне сврхе© A.H./ATAImages

Иако између продукцијске куће ХБО и глумца Милоша Биковића неће доћи до сарадње у трећој сезони серије "Бели лотос", он ће бити у потпуности исплаћен као да је и играо у њој, пише "Блиц".

Лик који је требало да тумачи Милош Биковић требало је да буде у шест од осам епизода нове сезоне ове ТВ серије.

Ипак, глумац је одлучио да целокупан износ који ће му ХБО исплатити усмери у хуманитарне сврхе, као помоћ младима да се школују и професионално усавршавају.

"Као што сам већ рекао, била ми је изузетна част да будем позван да радим са Мајком Вајтом у таквој серији. Мој мотив за учествовање на таквом пројекту био је искључиво глумачки и уметнички изазов. Како до реализације неће доћи, желим да хонорар који бих зарадио усмерим онима којима ће нас сутра представљати у свету", потврдио је Биковић за "Блиц".

Монтирани снимак направио буру на мрежама

Биковић се, подсетимо, нашао на удару Министарства спољних послова Украјине, које га је назвало "Путиновим глумцем" и оптужило да "подржава геноцид и крши међународно право".

Тада је и објављен монтирани снимак у којем су приказани делови Биковићевих филмских улога и реплике из сценарија с његовим изјавама о Русији и подсећањем на награде које је добио у Москви и Београду.

"Милош Биковић, српски глумац, који подржава Русију од почетка инвазије у пуном обиму, сада ће играти у трећој сезони ХБО серије 'Бели лотос'. ХБО, да ли је у реду да радите са особом која подржава геноцид и крши међународно право", написали су у својој објави на мрежи Икс.

Након оптужби огласило се Министарство спољних послова Србије.

"Република Србија баштини дугу традицију културног стваралаштва, те смо веома поносни на Уставом загарантовано право на слободно научно и уметничко стваралаштво. Подвлачимо да су тврдње украјинске стране неутемељене, будући да је Милош Биковић пре свега један од најпопуларнијих и најталентованијих српских глумаца своје генерације, који је, иако млад, већ оставио траг у српској, али и међународној кинематографији", наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner