Култура

Најзад пред публиком: Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука" у Конаку кнегиње Љубице (ВИДЕО)

Након "Одмора башибозука", Србија тренутно покушава да купи још једно вредно дело примењене уметности, каже министарка културе Маја Гојковић
Најзад пред публиком: Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука" у Конаку кнегиње Љубице (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука", коју је држава откупила на аукцији лондонске куће "Сотби", представљена је данас јавности у Конаку кнегиње Љубице у Београду, и биће доступна посетиоцима да је виде, заједно са другим деловима Јовановићевог легата.

На свечаном отварању, министарка културе Маја Гојковић је рекла да јој је изузетно задовољство што је прва посетила слику, "чији смо долазак у Србију жељно ишчекивали".

Гојковић је напоменула да је куповина ове слике показала да држава мора да води рачуна и обрати пажњу и на велика дела српских аутора која се налазе свуда по свету.

Она је констатовала да "тако раде озбиљне државе", и додала да Србија тренутно покушава да купи још једно вредно дело примењене уметности.

Гојковић је истакла да постоји идеја да се на нивоу државе формира тело које ће пратити шта се дешава на тржишту уметнина широм света, како би се на организован и стручан начин нека од њих покушала откупити, као што је то био случај са "Одмором башибозука".

Према њеним речима, то тело би имало годишњи буџет и на располагању стручњаке који могу да препознају на тржишту у иностранству вредност неког дела или документа везаног за историју Србије и Југославије.

"Надам се да ће нова влада, која ће ускоро бити формирана имати и ово у виду, и пронаћи право решења како да Србија настави да купује овако вредна дела", напоменула је Гојковић.

Говорећи о поступку куповине "Одмора башибозука", рекла је да се захваљује свим потенцијалним купцима из Србије, који су се након контакта државе повукли са лицитације.

"По неким информацијама, један изузетно богати Египћанин је лицитирао све док није видео колико је наша држава упорна", открила је Гојковић.

Министарка је напоменула да поред "Одмора башибозука" љубитељи уметности могу да уживају у целокупном стваралаштву чувеног сликара у Музеју Паје Јовановића који поседује 112 слика и више од 600 предмета.

Слика "Одмор башибозука" Паје Јовановића је продата на аукцији за 304.800 фунти, односно 349.500 евра, иако је пре аукције процењивана на износ од 70.000 до 100.000 фунти. Реч је о уљу на дасци чије су димензије 41 пута 32,5 центиметара (односно са рамом 68 пута 60,5).

image