Култура

Изложба фотографија "Зашто?" у Руском дому: 24. марта 1999. се променио цео свет

Директор ТАСС-а Андреј Кондрашов је поручио да не греши када каже да су ратови у Авганистану, Ливији, Ираку, тренутно у Палестини и у Украјини почели тачно 24. марта 1999. године
Изложба фотографија "Зашто?" у Руском дому: 24. марта 1999. се променио цео свет© Руски дом у Београду

Изложба фотографија "Зашто?" руске државне информативне агенције ТАСС и медијске компаније "Новости", отворена је данас у Руском дому.

Изложбу архивских материјала руских и српских фоторепортера из периода НАТО бомбардовања СРЈ поздравним обраћањем отворио је директор Руског дома Јевгениј Баранов.

Он је, иначе, као некадашњи војни дописник руске телевизије, живи сведок ратних догађа 1999. године и погрома који су почетком 21. века почињени на територији Косова и Метохије.

Изложба је отворена у оквиру циклуса манифестација које је Руски дом организовао поводом обележавања 25. годишњице НАТО агресије на СРЈ, а непосредно пред почетак научне трибине "НАТО агресија против Југославије: историјско сећање и дугорочне последице".

Високим руским и српским званицама, међу којима су били и Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и руководилац Россотрудничества Јевгениј А. Примаков, као и представницима научне заједнице, члановима борачких и друштвених организација и медијима обратио се генерални директор ТАСС-а Андреј Кондрашов.

"24. марта 1999. се променио цео свет. Догађаји од пре четврт века су оснажили право јачег у односу на међународно право. Нећу претерати ако кажем да су ратови у Авганистану, Ливији, Ираку, тренутно у Палестини и у Украјини почели тачно 24. марта 1999. године".

У име медијске компаније "Новости" присутнима се обратио главни и одговорни уредник ове куће Милорад Вучелић, који је рекао да изложба сведочи о дивљачкој оружаној агресији на Србију, као и о солидарности руског народа, протестима и миротворним напорима највиших руских државника на челу са Јевгенијем М. Примаковим који је још 30. марта 1999. допутовао у Србију.

"Политика која је довела до агресије је и даље жива и активна и спремна да почини највеће ужасе. О томе сведочи све оно што се дешава на фронту против Русије", закључио је Вучелић.

image
VV inauguration
banner