Култура

У Москви отворена изложба фотографија "Русија–Србија, Белгород–Београд"

На поставци у Музеју Победе приказано је преко 30 црно-белих фотографија које приказују трагичне последице злочина НАТО-а и Оружаних снага Украјине над цивилним становништвом Србије и Русије

У Музеју Победе у Москви отворена је међународна документарна изложба фотографија "Русија–Србија, Белгород–Београд", у оквиру пројекта "Јуче Београд, данас Белгород. Крвави траг НАТО-а", посвећена 25. годишњици од почетка НАТО бомбардовања Београда и друге годишњице од почетка гранатирања територије Русије и Белгородске области од стране ОСУ.

На поставци је уприличено преко 30 црно-белих фотографија које приказују трагичне последице злочина НАТО-а и Оружаних снага Украјине над цивилним становништвом Србије и Русије.

Руси и Срби деле исту бол, исту трагедију.

Како каже за РТ Балкан Сергеј Вењаски, руски фото-репортер и продуцент креативног удружења "Послесловие", главни циљ ове изложбе је да се целој светској заједници исприча о тешким и трагичним последицама рата, али не оног на бојном пољу, већ о подлом и страшном рату против цивила у Белгороду и Београду.

"Овим фотографијама желимо да их подсетимо на догађаје у Београду и покажемо шта се данас дешава у Белгороду. Да натерамо на размишљање оне људе чије амбициозне политичке одлуке одузимају животе женама, деци и старијим људима. Ми, фотографи, не можемо да узмемо у руке оружје, али наше оружје су наше камере и наше фотографије", наглашава Вењавски.

На питање због чега је изложба подједнако важна за српски и руски народ, Вењавски одговара да је она својеврсни мост јавне дипломатије између братских народа Србије и Русије, који су, нажалост, страдали од акција НАТО агресора.

"Наше фотографије сведоче о томе колико је наш свет крхак, колико је људски живот непроцењив и какве тешке последице носи војна агресија. Прошло је 25 година од догађаја у Југославији, али ти догађаји су једнако страшни и погубни за цивилно становништво како 1999. у Београду, тако и 2024. у Белгороду", објашњава он.

Додаје да ове фотографије могу бити представљене било ком трибуналу у свету као јасан доказ војне агресије НАТО-а против цивила.

"Сигуран сам да ће сваки човек пронаћи нешто посебно у њима и донети одређене закључке", истиче Вењавски, додајући да Срби и Руси деле једну бол, једну трагедију.

Фотографије које су представљене на изложби направила је заједница фото-репортера Србије, као и руски фото-репортер Сергеј Вењавски 1999. и у периоду између 2022-2023. године у разореним подручјима Србије и у зони фронта у Белгородској области.

На свечано отварање изложбе фотографија у Москви позвани су представници Владе Србије, Амбасаде Србије у Русији, извршне власти Белгорода и Белгородске области, јавне личности, фото-репортери који учествују на изложби фотографија, као и страни и руски медији.

Организатори изложбе су Федерална агенција "Россотрудничество" у сарадњи са креативним удружењем "Послесловие" и Музејем Победе. Пројекат је подржао Руски дом у Београду.

image