Србија и Балкан

Директор Руског дома: У Србији су нестале моје илузије о Западу

Бомбардовање је урађено намерно и свесно са јасним разумевањем, јер је Запад имао потребу да тестира своју технологију, оцењује Јевгениј Баранов
Директор Руског дома: У Србији су нестале моје илузије о Западу© Руски дом у Београду

НАТО бомбардовање Југославије било је потребно да се озваничи победа Запада у Хладном рату и да се тестирају технологије Алијансе, изјавио је директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов.

Баранов је рекао да је у Србију први пут дошао убрзо након почетка агресије, 28. марта 1999. године, као млади новинар који није могао ни да замисли размере бомбардовања, ни чињеницу да ће цела његова биографија од тада бити повезана са Србијом.

"Претпостављало се да ће доћи до неке акције застрашивања и да ће се све завршити. Први 'томахавк' који је пролетео Београдом ударио ме је 'право у главу', јер тада више нисам био млад, али сам, испоставило се, био у апсолутним илузијама шта се дешава у свету. Моје идеје, о томе чему смо тежили после 1991. године, биле су веома погођене тим бомбардовањем", казао је Баранов за "РИА Новости".

Он наводи да је припадао оној генерацији људи који су искрено веровали да су њихови проблеми са западном цивилизацијом повезани само са њима, истакнувши да су у Србији нестале његове илузије о Западу.

"Немогуће је извести такву војну операцију великих размера за 'прославу' 50. годишњице оснивања НАТО-а, а то је урађено управо тада. Немогуће је решити своје огромне глобалне проблеме на рачун малог народа затрпаног бомбама 78 дана. Била је то веома прљава прича од почетка до краја, која је свима показала да више нема никаквог међународног права и позивања на међународно право, и о томе је бескорисно размишљати. Примењује се закон јачег", оцењује Баранов.

Према његовим речима, када један од пацифиста на Западу почне да тврди да је суровост према Југославији била претерана и да су се проблеми на Балкану могли решити на неке друге, мање крваве начине, они не разумеју оно главно – операција НАТО-а против Србије била је премедитирана од почетка до краја.

Баранов указује да је то урађено намерно и свесно са јасним разумевањем зашто се то ради, као и да је требало показати да стари свет више не постоји. 

"После Србије, НАТО и западне земље примениле су своје вештине у Ираку, Авганистану, Либији и Сирији. Русија није добро проценила и прекасно је почела да процењује шта се овде десило. Није довољно искористила ни трагично југословенско искуство да би на време донела неке одлуке", закључује директор Руског дома у Београду.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner