Култура

Београдска филхармонија изводи четири Брамсове симфоније у Коларцу

"Брамсов маратон" представља "јединствену прилику да се доживи композиторов симфонијски пут од 1833. до 1885. године", наводи се у саопштењу
Београдска филхармонија изводи четири Брамсове симфоније у Коларцу© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Београдска филхармонија је саопштила данас да ће са шефом-диригентом Габријелом Фелцом 5. априла у Коларчевој задужбини извести све четири симфоније композитора Јоханеса Брамса.

"Фелца, филхармоничаре али и публику, очекује велики изазов уз 160 минута Брамсове музике. Од поподневних до вечерњих часова, оркестар ће сваког сата свирати по једну симфонију", саопштила је филхармонија.

Како је најављено, од 18 ч биће изведена Симфонија број један, од 19 ч Симфонија број два, у 20 ч следи Симфонија број три, а у 21 ч Симфонија број четири.

Из филхармоније су нагласили да "Брамсов маратон" представља "јединствену прилику да се доживи композиторов симфонијски пут од 1833. до 1885. године".

"Историја Брамсових симфонија била је веома компликована јер је попут многих композитора био оптерећен величином и дометима Бетовеновог стваралаштва. Зато му је требало 14 година да напише Прву симфонију после које се ослободио и узлетео путевима сопственог стила", оценио је Фелц.

Признавши да је пред Београдском филхармонијом велики изазов, Фелц је истакао да је то "оркестар светских стандарда коме је довољно да за једну пробу спреми целокупну симфонију, а то је завидан спортски ритам".

"Веома се радујем што ћемо се заједно са публиком удружити у јединственој екскурзији кроз Брамсов живот", навео је Фелц.

image
VV inauguration
banner