Култура

Све спремно за изложбу Александра Денића на Бијеналу у Венецији

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић каже да се на отварању у петак у подне очекује велики број гостију, међу којима су релевантни светски кустоси и галеристи. Бијенале ће бити отворено 20. априла и трајаће до 24. новембра

Све је спремно за отварање ауторске изложбе Александра Денића "Exposition Coloniale" у Српском павиљону на 60. Бијеналу уметности у Венецији, поручила је директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић.

Комесарка српског павиљона у Венецији, Медаковићева, рекла је Танјугу да се на отварању у петак у подне очекује велики број гостију, међу којима су релевантни светски кустоси и галеристи, а нада се и директорима великих светских музеја.

Медаковићева је истакла да Денићеви објекти на најбољи начин одговарају на централну тему бијенала "Странци свуда/Stranieri Ovunque", коју је одредио кустос манифестације Адријан Педроса.

Према њеним речима, Денићево лично искуство, односно године проведене у Немачкој на пословима сценографа, допринеле су да задату тему савлада у осам визуелно добро повезаних објеката.

Медаковићева је оценила да Денић кроз иронију критички проговара о данашњем добу конзумеризма и ситуације са расељеним лицима широм света.

Денић је у Немачкој радио као сценограф на филму, као и позоришту, где је последњих десетак година сарађивао са утицајним немачким редитељем Франком Касторфом.

Те утицаје је пренео у своју инсталацију у Венецији, која критички указује на последице конзумеризма, либералног капитализма и колонијалне ере.

Поставку чини осам сегмената, односно модула, који представљају одређене елементе архитектуре градских средина, као што су хотелска соба, телефонска говорница, јавно купатило и кафана.

Денићев "Exposition Coloniale" тако проговара кроз рекламу туристичке агенције или кроз неусловни пољски тоалет облепљен "Луј Витон" тапетама.

Бијенале уметности у Венецији биће отворено 20. априла, и трајаће до 24. новембра, а од данас и наредна два дана је својеврсно "пред-отварање" (пре-опенинг).

Испред павиљона Сједињених Држава данас трају протести на којима се узвикује "Слобода Палестини".

image
VV inauguration
banner