Култура

Светски дан књиге: Младима тешко да прочитају дело до краја

Млади имају проблем кондиције да прочитају велике књиге, открио је књижевник и управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало
Светски дан књиге: Младима тешко да прочитају дело до краја© Dilara Irem Sancar/Anadolu via Getty Images

Данас је Светски дан књиге и ауторских права, који се обележава од 1995. године одлуком Унеска, а књижевник и управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало каже да млади људи данас мање читају и имају проблем кондиције да прочитају велике књиге. 

Владимир Пиштало додаје да му није толико важно шта се чита. Волео би да се чита добра литература, да се чита поезија јер нас она учи шта све речи могу да ураде. Али са друге стране, када би се нашао на пустом острву, ако не би имао добру литературу, читао би и лошу.

Зато је те људе потребно навићи да пусте књиге у свој живот, предлаже он у разговору за РТС.

"Право да вам кажем, сећам се много људи који нису много читали ни у време кад сам ја био у средњој школи. Али рекавши то чини ми се да се мање чита због познатих ствари, због улоге електронских медија, због улоге слике. Ја не мислим да се читање може изгубити, али заиста, из срца не мислим. Као што радио није нестао када је дошла телевизија, неће ни књига нестати, али сигурно ће бити неких промена у начину читања", објашњава он.

Поредећи читање у Америци, где је предавао 30 година на универзитету, и Србију, открива да му се чини да се у Америци мање чита него код нас.

"Ово о чему данас говоримо, на Светски дан књиге је глобални феномен. Само да знате, да то није феномен српског друштва, то није феномен америчког друштва, то је нешто за шта се боримо заједно свуда у свету", нагласио је Пиштало.

image
VV inauguration
banner