Култура

Представљено једно од највећих открића у историји уметности: Каравађово изгубљено ремек-дело

Слика "Ecce Homo", која се првобитно приписивала непознатом шпанском сликару, поново се појавила пре три године, када је требало да буде продата у Шпанији за само делић своје вредности
Представљено једно од највећих открића у историји уметности: Каравађово изгубљено ремек-дело© AP Photo/Bernat Armangue

Музеј Прадо у Мадриду представио је данас слику "Ecce Homo" италијанског барокног мајстора Каравађа која ће ове недеље први пут бити приказана јавности, истичући да је то једно од највећих открића у историји уметности.

Траг о слици "Ecce Homo" (Гле човека) био је изгубљен у 19. веку, пренео је Ројтерс.

Слика, која се првобитно приписивала непознатом шпанском сликару, поново се појавила пре три године, када је требало да буде продата у Шпанији за само делић своје вредности.

Слика "Ecce Homo", која је настала између 1605–1609, повучена је са аукције у Мадриду 2021. након што су званичници Музеја Прадо рекли да постоји "довољно стилских и документарних доказа" који сугеришу да је реч о оригиналном Каравађу.

Каравађо, који је умро 1610. у својим касним тридесетим након бурног живота, био је мајстор за технику осветљења светло-тамно "кјароскуро".

"Сада можемо у потпуности да уживамо у свим нијансама, свим суптилностима, огромној лепоти коју Каравађо изражава кроз своју верзију 'Ecce Homo'", рекао је новинарима Давид Гарсија Куето, шеф одељења за италијанско и француско сликарство пре 1800. године у мадридском музеју Прадо.

Његов нови власник, међународни колекционар уметничких дела који живи у Шпанији, потписао је уговор са музејом да уметничко дело остане изложено до октобра, а уговор би могао да буде и продужен, јер је намера власника да трајно изложи слику.

Шпанија је 2021. блокирала аукцију слике након што су стручњаци сугерисали да је то можда дело Микеланђела Мерисија да Каравађа, а не непознатог вршњака Шпанца из 17. века, за којег се мислило да ју је насликао.

Професорка историје уметности Марија Кристина Терзаги је затим пронашла траг о слици до њених претходних власника, породице политичара из 19. века Евариста Переза ​​де Кастра.

image