Магазин

Уметничко огледало: Шта наш омиљени уметнички правац говори о нама

Да ли сте се икада запитали шта се крије испод ваших омиљених уметничких избора? Сваки потез четкицом и креативна одлука откривају јединствени аспект ваше личности и погледа на свет. Бројне студије су описале интересантну везу између особина појединца и његових омиљених уметничких праваца. На пример, љубитељи старих мајстора воле традицију, док они који више воле кубизам уживају у шок-фактору...
Уметничко огледало: Шта наш омиљени уметнички правац говори о намаGetty © Adam Berry

Естетика може много да говори о појединцу, његовом карактеру, темпераменту и сензибилитетима, било да је у питању изглед његовог личног простора, стила или (у овом случају) преференце за одређени уметнички стил.

Иако је сигурно да постоје бројни фактори који могу утицати на уметнички укус људи (околина и култура у којој се одраста, године, пол, образовање...), бројне студије указују да склоност ка одређеном уметничком делу може открити много о човековој личности. У неким случајевима се чак може користити као врста психоанализе. На пример, једна аустралијска студија од пре пет година је открила везу између начина посматрања слике на платну и тренутног расположења/менталног стања испитаника.

Никол Томас, професорка психологије Џејмс Кук универзитета и аутор студије, желела је да истражи човекове механизме пажње и перцепције.

"Открили смо да људи који су склони неуротицизму обраћају више пажње на леву страну слике, док, на пример, они који имају везе са шизофренијом ретко гледају врх слике," објаснила је за "Сајенс дејли (Science Daily)".

"Склони смо да прво гледамо леву страну слике, а особе које су склоне неуротицизму су више времена провели посматрајући леву страну, што сугерише да им је теже да одвоје пажњу. С друге стране, они који имају дефицит у фокусу пажње и самоконтроли су више посматрали доњи део слике."

За људе који немају наведене особине личности, покрети очију су генерално били усмерени ка горњем десном делу њиховог видног поља. "Десна хемисфера мозга игра значајну улогу у емоционалној обради информација. Уметничка дела су сама по себи емоционална, тако да реакције изазване апстрактним уметничким делима могу натерати људе да 'укључе' десну хемисферу мозга, како би покренули емоционалну обраду."

Наведеном студијом се може донети закључак да начин посматрања уметности може описати ментално стање посматрача, али како се могу анализирати особине појединца према његовим личним уметничким преференцама? Једно британско истраживање се бавило овом темом и учествовало је око деведесет хиљада испитаника. Поред тога, многе друге студије указују да се могу направити неке основне поделе личности у складу са склоностима појединца ка одређеним уметничким правцима:

Стари мајстори

У категорију "старих мајстора" спадају највећи светски представници протеклих неколико векова: класицизам, маниризам, ренесанса, барок... Међу њима су сликари као што су Леонардо да Винчи, Микеланђело, Ботичели, Вермер, Рембрант, Хијероним Бош, Каравађо, Рубенс... Људи који највише воле "традиционалне" уметности и дела су најчешће прилично конзервативног духа и имају склоност ка педантности, не воле да "крше правила", а многи од ових испитаника су били старијих година.

Импресионизам

Правац који карактерише излазак из атељеа (дословно, али и симболички), љубав према природи, истраживање светлости и сл. највише се појавио као омиљен код људи који су спокојни, не воле конфликт и често воле да удовољавају другима око себе. Наведене особне се могу повезати са самом естетиком импресионистичких слика: 'замућене' боје, меки али и динамични потези четке, истраживање боја и светлости кроз уметников лични рукопис. Неки од главних представника су Клод Моне, Реноар, Мери Касат, Едгар Дега, Едуар Мане...

Испитаници који су изразито волели постимпресионизам (Пол Сезан, Ван Гог, Пол Гоген, Лотрек) деле одређене особине са љубитељима импресионизма, уз мало већу дозу радозналости, романтичног погледа на свет и спремност за испробавање нових ствари.

Кубизам

Као што је сам правац био једна врста шока за јавност у време када се почео развијати, они који га преферирају често воле проузроковати реакције код других и привлачити пажњу, било да је својим делима или говором. С обзиром да је правац служио као врста протеста против традиционалних норми, може се рећи да они који воле кубизам осећају повезаност са таквим ставом.

Апстракција

У овом случају, у апстракцију спадају сва дела која су авангардног духа, од слика до скулптура, инсталација, перформанса и апстрактних дела савременог доба. Испитаници који су били највећи љубитељи апстракције су имали препознатљив и специфичан темперамент: уживали би у дискусијама о животу, уметности, разменама идеја. Често су дружељубиви и креативни појединци, врло отвореног ума, али могу бити и спремни на конфликт.

Поп арт

Покрет поп арта карактерише жеља за ескпериментисањем и истраживањем, оптимизам везан за будућност и новитете које може донети, што се приметило код оних који су показали највише склоности ка овом правцу. Људи који воле поп арт имају смисао за хумор, воле иронију и апсурд, али и позитивне погледе на свет, често су весели и екстровертни.

 

image
VV inauguration
banner