Култура

Почеле пробе за "Мушке сузе" по Чеховљевим мотивима у ЈДП-у

У представи играју Војин Ћетковић, Сања Марковић, Ненад Јездић, Миодраг Драгичевић, Зоран Цвијановић, Милош Самолов, Милена Живановић, Теодор Винчић и Теодора Драгићевић
Почеле пробе за "Мушке сузе" по Чеховљевим мотивима у ЈДП-у© Jugoslovensko dramsko pozoriste

Пробе представе "Мушке сузе" по фарсама и краткој причи Антоше Чехонтеа (комични псеудоним А.П. Чехова), у режији Александра Поповског, почеле су данас у Југословенском драмском позоришту, саопштили су из ЈДП-а.

Адаптацију и драматизацију написао је Давид Јаковљевић, а у представи играју Војин Ћетковић, Сања Марковић, Ненад Јездић, Миодраг Драгичевић, Зоран Цвијановић, Милош Самолов, Милена Живановић, Теодор Винчић и Теодора Драгићевић.

Драматург је Весна Радовановић, сценограф Вања Магић, костимограф Миа Поповска, композитор је Кирил Џајковски, а сценски говор обликује Љиљана Мркић Поповић.

"Мушке сузе" су радни наслов колажне драме по мотивима четири једночинке, "Шала", "Просидба", "Медвед" и "Татјана Рјепнина", и једне кратке приче, "Крчма на друму", Антона Павловича Чехова.

Актери ове позоришне игре поражени су у љубави, изгубљени у времену и заточени у крчми током апокалиптичне олује која их упућује једне на друге и подстиче, како на сукобе, тако и на сетна присећања, натопљена пишчевом свепрожимајућом иронијом.

Најмањи заједнички садржалац одабраних текстова су крахови мушких јунака који их доводе до – суза, и данас посматраних као знак непримерене слабости, те стога изложених стигми и самоуздржавању.

Чехов назива ове текстове водвиљима, иако свестан емоционалних и егзистенцијалних понора који се крију у сваком од њих.

Елементи комедије су, са једне стране природна последица поетике свакодневног и обичног, али и један прогресиван и увек модеран, а свакако савремен, Чеховљев коментар на баналност и затуцаност мушког мачоизма и патријархата као друштвеног поретка, наводи се у саопштењу.

И та олуја, као метафора за хаос, метеж и ратове данашњице, представља све оно куљање које неминовно избија на површину, ако се сузе потискују, а подстичу понос и посрамљеност због мушке "слабости".

image