Култура

"Ћелава певачица" из Тивта у част Јагоша Марковића: Сузе и дуги аплауз

Бокешка адаптација Јонесковог текста изведена је у оквиру циклуса "Јагошев новембар", посвећеног чувеном редитељу
"Ћелава певачица" из Тивта у част Јагоша Марковића: Сузе и дуги аплауз© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Емотивно је било извођење "Ћелаве певачице" Центра за културу Тиват из Црне Горе, последњег пројекта недавно преминулог редитеља Јагоша Марковића, на Сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду, будући да су глумци плакали на крају представе коју је испратио дуготрајан аплауз публике.

Црногорски глумац Бранимир Поповић имао је потребу на крају да се обрати гледалишту.

"Драги људи, поштована публико, вечерас сте гледали последње што смо радили са нашим драгим редитељем Јагошем Марковићем. Ово је њему у част", нагласио је Поповић и изазвао нову серију аплауза и суза колега.

"Ћелава певачица" биће изведена и вечерас на истом месту као дводневно гостовање продукције из Тивта.

У овој поставци драме апсурда румунско-француског писца Ежена Јонеска, премијерно изведеној 1. јула на фестивалу "Пургаторије" у Тивту, играју Олга Одановић, Бранко Бане Видаковић, Дубравка Дракић, Момчило Оташевић, Сандра Бугарски и Бранимир Бане Поповић.

Адаптирана верзија "Ћелаве певачице" представља црногорски миље, ликове из Боке Которске и илуструје њихов менталитет кроз универзалну и ванвременску драму.

Гостовање Центра за културу Тиват представља циклус "Јагошев новембар", као идеју управника београдских позоришта да њему у част играју продукције под његовим редитељским потписом.

image