Култура

Колумнисткињи РТ Балкан књижевна награда "Григорије Божовић"

Књижевна награда коју додељује Дом културе "Стари Колашин" у Зубином Потоку припала је Сањи Домазет за књигу путописних текстова "Апсинт са Лотреком"
Колумнисткињи РТ Балкан књижевна награда "Григорије Божовић"© РТ Балкан

Књижевна награда "Григорије Божовић", коју додељује Дом културе "Стари Колашин" у Зубином Потоку, припала је Сањи Домазет за уверљив стваралачки дијалог између различитих епоха, судбина и људи у књизи путописних текстова "Апсинт са Лотреком".

У ужем избору за награду су биле и путописна књига Бранка Анђића "На мапи утопије" и књига приповедака Владана Живаљевића "Мртва стража".

Поводом десет година награде, жири је одлучио да Бојану Јовановићу додели специјалну повељу "Григорије Божовић" за изузетну синтезу у изучавању и тумачењу српске културе остварену у монографији "Српско културно благо".

У образложењу жирија који су чинили Драгиша Бојовић, Андријана Живановић и Милета Аћимовић Ивков пише да ће од првих текстова у књизи 'Апсинт са Лотреко' читалац моћи да запази како Сања Домазет пише сасвим посебну врсту путописних текстова. Наводи се да по њиховом тематском усмерењу и композитном садржају, као и по структурном уређењу, бива јасно да је реч о хибридно заснованим текстовима којима би назив путописни есеј био најприкладнији.

"У његов састав ушли су описи различитих, а сродних, предмета и типова судбина. Њихови изабрани јунаци су ствараоци: писци, сликари, композитори, научници, сагледани из двоструке перспективе. Једну подразумева ход по временској оси у контакту са књигама и артефактима, а другу непосредно искуство боравка у просторима њихових живота: кућама, атељеима, стваралачким радионицама. На тај начин се текстови у овој књизи успостављају као вишеструко ауторско сведочанство и траг постојања и трајања. Али и као својеврстан стваралачки мост између времена прошлог и непосредније савремености у којој ауторка походи и следи њихове трагове у животу, времену и историји и препознаје, присваја и представља њихове заносе и искушења, надања и страдања. Њихову животну драму, егзистенцијалну пуноћу, снагу и напор стварања", стоји у образложењу жирија.

Награда, која се састоји из новчаног дела, повеље и плакете са ликом Григорија Божовића, Сањи Домазет ће бити уручена на свечаности у Дому културе "Стари Колашин" у Зубином Потоку 11. јуна у 13 часова.

image