Култура

"Апсинт са Лотреком": Колумнисткиња РТ Балкан Сања Домазет издала нову књигу

Сања Домазет добитница је многих признања и награда током школовања и каријере: награда за есеј, "Дисово пролеће", Награда народне библиотеке Србије, "Женско перо", "Најбоље новинарско перо", "Меша Селимовић", "Мома Димић"
"Апсинт са Лотреком": Колумнисткиња РТ Балкан Сања Домазет издала нову књигуGetty © Henry Guttmann Collection/Hulton Archive

Промоција књиге "Апсинт са Лотреком", ауторке Сање Домазет, одржана је данас у Клубу књижари – галерији "Гласник" у Београду.

Осим ауторке, о књизи говорила је и уредница Гордана Милосављевић Стојановић.

Књига "Апсинт са Лотреком" заправо је наставак књиге путописа "На кафи код Шекспира" (2022) исте ауторке, награђене признањем "Љубомир П. Ненадовић" за најбољу путописну књигу на српском језику у 2022. години.

Нови путописни есеји воде читаоце кроз домове славних уметника и веома необичних људи: Саве Шумановића, Франца Кафке, Фриде Кало, Жан Мишел Баскијата, кроз кућу на Куби Ернеста Хемингвеја, кућу-музеј Салвадора Далија, пролазно боравиште Габријела Гарсије Маркеса, неприхваћене домове Тулуза Лотрека, куће Пеги Гугенхајм, Енија Мориконеа, Владимира Набокова, Милеве Марић. Кроз њихове одаје, ауторка открива духовну везу између простора, предмета и генијалних људи.

Сања Домазет је анализирала да нас "читање одржава младим, виталним и живим", те да она веома ужива у читању нових књига, као и у стварању, писању.

"Ипак, читаоци су то очигледно тражили. Чим је тираж био распродат, значи да је књига ушла у многе домове и људе испунила. Наравно, тиражи код нас нису као у Америци, али опет јасно је било да се очекује наставак ове приче. Нама који се баве писањем и новинарством, кретање нам је природно стање, а мировање тренутно", нагласила је Домазет.

image
VV inauguration
banner