Култура

Жарко Лаушевић постхумни лауреат награде Сомборског филмског фестивала

Фестивал почиње 11. јула у Атријуму Градске куће у Сомбору, када ће и бити додељено признање прерано преминулом глумцу
Жарко Лаушевић постхумни лауреат награде Сомборског филмског фестивала© A. K./ATAImages

Глумац Жарко Лаушевић (1960–2023) постхумно је добитник награде "Специјални Ернест" Сомборског филмског фестивала, саопштили су организатори.

Дирекција фестивала Ксенија Јанковић, Миливоје Млађеновић и Михајло Несторовић доделила је "Специјалног Ернеста" Лаушевићу за "допринос добрим филмовима", а награда ће бити уручена на отварању фестивала 11. јула (20.30) у Атријуму Градске куће у Сомбору.

Слоган шестог Сомборског филмског фестивала је "Није лако кад си млад", а програм је подељен у четири селекције у оквиру којих ће бити приказано 13 филмова.

У селекцији Главни такмичарски програм биће додељене награде "Ернест" за најбољи филм, као и признања "Боер" за најбољу глумицу и глумца, а у селекцији филмова младих аутора "Боер" за најбољи филм.

Жири Главног такмичарског програма чине Весна Чипчић, Ана Мариа Роси и Радован Вујовић, а жири селекције филмова младих аутора Павле Менсур, Љубомир Булајић и Стефан Вукић.

Награда "Ернест" носи назив по филмском пиониру Ернесту Бошњаку (1876–1963) из Сомбора, а "Боер" по називу његовог филмског предузећа.

image