Магазин

Шифра "Јагода": Креатор ЧетГПТ спрема тајни пројекат који доноси надљудски ниво интелигенције

Технолошка компанија ОпенАИ тренутно је у процесу креирања новог софтвера са вештачком интелигенцијом, креативног назива "Јагода" (Strawberry). Пројекат је цео обавијен велом тајни, а ако је веровати документима на које се позивају извори, он ће приближити систем надљудском нивоу интелигенције.
Шифра "Јагода": Креатор ЧетГПТ спрема тајни пројекат који доноси надљудски ниво интелигенције© DALL-E by ChatGPT

Креатор популарног АИ софтвера ЧетГПТ, компанија ОпенАИ, на прагу је још једног епохалног достигнућа, будући да њени дивелопери даноноћно раде на новом софтверском решењу чије је кодирано име "Јагода" (Strawberry).

По чему ћи нови, тајни софтвер бити бољи од свих постојећих

Пројекат је фокусиран не само на то да генерише одговоре на основу корисничких упита (промптова), већ и да унапред планира разне сценарије интеракције са корисницима и аутономно претражује интернет за што боље и детаљније одговоре, преноси Ројтерс, позивајући се на компанијску документацију и сопствене изворе. Будући да постојећи софтвери приликом недостатка информација имају тенденцију да измишљају чињенице, "Јагода" би могла бити прави погодак.

Демо-верзија приказана на интерном састанку ОпенАИ

Како је навео Блумберг, ОпенАИ је на недавно одржаном интерном састанку презентовао демо-верзију овог пројекта, у који су имплементиране способности самосталног закључивања које су веома сличне људским. Стручњаци са којима је Ројтерс ступио у контакт сматрају да је ова способност кључ за постизање људског, па чак и надљудског нивоа интелигенције код АИ софтвера. "Желимо да наши АИ модели виде и разумеју свет баш као ми", рекао је представник компаније ОпенАИ у интервјуу за Ројтерс.

Пројекат променио чак и име како би се што више сакрили детаљи

На самом почетку, софтвер је носио потпуно другачији назив и међу дивелоперима био познат под именом Кју-Стар (Q*). Још тада су стручњаци били врло оптимистични по питању овог пројекта и сматрали да ће, када се лансира, направити потпуну револуцију у области АИ. Међутим, одједном је назив промењен, а сви детаљи вешто сакривени, како се конкуренција којим случајем не би докопала важних информација. Представници компаније су чак престали и да дају изјаве за медије, како нешто не би испливало на површину пре времена.

image