Магазин

Сора: Нови алат за генерисање видео-снимака на основу задатог текста, који је представио ОпенАИ

Битка за превласт, коју воде лидери на тржишту вештачке интелигенције, све више се захуктава. Са лансирањем најновије апликације за генерисање видео-снимака на основу задатог текста, ОпенАИ је задржао позицију лидера, а бета-верзију Соре већ сада хвале девелопери и контент креатори који су добили ексклузивни приступ.
Сора: Нови алат за генерисање видео-снимака на основу задатог текста, који је представио ОпенАИ© Wikimedia Commons / OpenAI logo with magnifying glass

Све већа заступљеност вештачке интелигенције, како у бизнису, тако и у свакодневном животу, компанијама у тој области даје ветар у леђа за нове пројекте и усавршавање постојећих алата. Најновији софтвер, Сора, којим се ОпенАИ "похвалио" јуче, то и доказује.

Kреира хиперреалистичне видео снимке на основу текстуалних упита

Нови генеративни модел под називом Сора (на јапанском - Небо), који је тренутно лансиран као бета-верзија и доступан само дивелоперима и контент креаторима, може да произведе хиперреалистичне снимке дужине до једног минута. Видео-снимци се генеришу на основу текстуалних упита, односно промптова корисника и за тили час идеју претварају у реалност.

"Учимо вештачку интелигенцију да разуме и симулира физички свет у покрету, са циљем да обучавамо моделе који помажу људима да реше проблеме који захтевају интеракцију у стварном свету", наведено је у опису Соре.

На основу информација објављених на блогу компаније ОпенАИ, овај софтвер са вештачком интелигенцијом осим на основу текста, може креирати видео-снимке и на основу "ауплоудованих" фотографија или проширити и обогатити постојеће снимке новим материјалом.

Сора на тесту: Може ли заобићи правила која диктира ОпенАИ

Стручњаци који тренутно једини имају приступ апликацији добили су важан задатак: да Сору тестирају не би ли утврдили да ли је способна да заобиђе стриктна правила која је поставила компанија ОпенАИ. Међу начелима којих се лидер на тржишту вештачке интелигенције придржава јесу и забрана екстремног насиља, сексуалног садржаја, ширења мржње и генерисање садржаја који има сличности са јавним личностима.

Уколико се покаже да се придржава свега наведеног, Сора ће бити лансирана и за ширу јавност. Хоће ли бити бесплатна, попут ЧетГПТ 3.5 модела, или ће ући у пакет "Плус", који подразумева усавршену верзију чет-бота ЧетГПТ 4.0, генератор фотографија ДАЛЛ-Е и многе друге алате, и који се наплаћује 20 долара месечно, преостаје да видимо. 

"Тренутно радимо са експертима на тестирању овог модела. Осим тога, радимо и на креирању алата који ће помоћи да се детектује садржај који је креиран уз помоћ Сора софтвера", написали су челници компаније. На овај начин компанија је одговорила на забринутост корисника да се генерисани видео-снимци могу користити у сврху политичке пропаганде, превара и других злонамерних радњи.

И Гугл и Мета развијају генеративне видео-алате

ОпенАИ није једина компанија која се бави развијањем генеративних алата за креирање видео садржаја изузетног квалитета. У овом тренутку постоје сазнања да су и гиганти попут Гугла и Мете, на чијем је челу Марк Закерберг, такође "загризли" да креирају сопствене софтвере, не би ли се задржали на врху ИТ индустрије. Ипак, шта се кува у њиховим кухињама за сада није познато јавности.

image