Магазин

Шта руке могу открити о вашем здрављу

Наши нокти, прсти и дланови не само да су функционални, већ нам могу помоћи у идентификовању потенцијалних здравствених проблема. Који су главни "трагови" на које би требало обратити пажњу на овом делу тела и како могу да нам помогну да се заштитимо од озбиљних обољења?
Шта руке могу открити о вашем здрављу© Pexels/Tiana

Ваше руке откривају много о стању вашег здравља. Док су неки случајеви безопасни, има и оних који могу постати велики проблем ако се не лече. Добро прегледајте своје прсте, нокте и дланове и обратите пажњу да ли примећујете следеће промене.

Батичасти прсти

Ово стање је признато још од времена Хипократа, оца модерне медицине. Древни грчки лекар је први пут описао батичасте прсте код пацијента са емпиемом (где гној испуњава простор између плућа и мембране око њега) у петом веку пре нове ере.

У овом случају, врхови прстију изгледају дебље од остатка прста. Ово се дешава услед пролиферације везивног ткива између нокта и фаланги због смањене концентрације кисеоника у ткивима. Због тога долази до задебљања ткива испод нокта, што узрокује испупченост тог дела прста - нокат постаје одвојен од нокатне плоче, савијен надоле и поприма облик обрнуте кашике.

Не морају увек да буду знак упозорења, али некада могу да указују на обољења као што су цистична фиброза, цироза јетре и болести штитне жлезде.

Промене у изгледу ноктију

Још једна промена на шакама која може сигнализирати болест су Линдзини нокти или "пола-пола нокти". Овде је један или више ноктију напола бели, а пола црвенкасто браон. Око 50 одсто људи са хроничном болешћу бубрега има овакве нокте, а такође могу бити знак цирозе јетре и Бехчетовог синдрома, ретког стања које изазива упалу крвних судова.

Затим, Теријеви нокти , где један или више ноктију имају изглед брушеног стакла, могу бити знак цирозе јетре, а повезани су и са дијабетесом типа 2, отказивањем бубрега и ХИВ-ом.

Али понекад промене у боји и шару ноктију нису злокобне и само су знаци старења. Напуљски нокти , који су добили ово име због своје три различите зоне боја, често се виђају код људи старијих од 70 година и не треба да буду разлог за бригу.

Дланови

Ако приметите да вам се дланови често зноје, чак и када нисте нервозни или вам није вруће, то може бити последица неисправних нервних сигнала који узрокују да се знојне жлезде активирају. Ово може бити бенигно и тада се назива примарна хиперхидроза. Али необјашњиво знојење дланова, као и лица, врата и пазуха - може бити знак проблема са штитном жлездом.

Хипертиреоза је место где штитна жлезда на врату производи превише тироксина, а вишак овог хормона изазива убрзавање телесних процеса и може бити узрок знојења дланова. Срећом, ово стање се лако лечи одговарајућим лековима.

Промена на длану која више забрињава је појава малих подручја црвене или љубичасте промене боје на длановима и прстима. Ово може бити знак бактеријског ендокардитиса (запаљења унутрашње облоге срца), који има високу стопу смртности .

Ове промене боје долазе у два облика: Ослерови чворови и Џејнвеј лезије. Ослерови чворови су обично болни црвени чворићи обима од 1 до 10 милиметара на прстима, док су Џејнвеј лезије неправилног облика, различитих величина и обично се виде на длановима. Нису болни, трају од неколико дана до неколико недеља. Оба ова узорка дланова су веома озбиљна и треба потражити хитну медицинску помоћ.

Жмарци

Ако имате осећај пецкања или "иглица" у руци, којег се не можете отрести, то може бити знак да имате синдром карпалног тунела. Овде се компресује главни нерв (средњи нерв) у зглобу, што изазива утрнулост, пецкање или бол.

Обично постаје боље без лечења, али удлага за зглоб може помоћи да се смањи притисак на нерв. Људи који имају прекомерну тежину или су трудни имају већи ризик од синдрома карпалног тунела.

Пецкање у руци такође може бити знак дијабетеса. Повишен ниво шећера у крви код дијабетеса изазива оштећење нерава које се манифестује као пецкање или утрнулост у екстремитетима, као што су руке. Ово стање се назива "дијабетичка неуропатија".

Дужина прстију

Дужина ваших прстију може вам дати неке индикације о ризику од развоја одређених болести у каснијем животу.

Дужина кажипрста у односу на прстењак варира код мушкараца и жена. Код жена су прилично једнаке дужине, али код мушкараца је прстењак обично дужи од кажипрста и верује се да је то због изложености хормонима у материци.

Овај дужи однос прстена од кажипрста повезан је са бољим перформансама у бројним спортовима код мушкараца и жена, али и ризиком од развоја остеоартритиса колена и кука код жена.

Иако не можете ништа да урадите да промените дужину прста, можете помоћи у спречавању остеоартритиса тако што ћете одржавати здраву тежину, остати активни и контролисати ниво шећера у крви, преноси "Конерзејшн".

image