Магазин

Нове студије показују да УВ лампе за нокте оштећују ДНК у шакама

Студије са универзитета у Сан Дијегу су показале могуће ризике учесталог коришћења УВ лампи за сушење гел лака за нокте. Оштећење ћелија које су биле изложене светлу се поклапа са мутацијама ћелије које се догађају код оболелих од рака коже
Нове студије показују да УВ лампе за нокте оштећују ДНК у шакама© Pexels/cottonbro studio

Иако се рекламирају као потпуно безбедне, чак и за кућу употребу, истраживања са Универзитета Сан Дијега откривају могуће ризике. Научници са универзитета сматрају да су они први спровели ову врсту тестова и открили негативни утицај ових лампи на човека на молекуларном нивоу.

У оквиру овог истраживања, неколико различитих узорака људских и животињских кожних ћелија изложено је УВ светлу за маникир и закључено је да само 20 минута коришћења убија око 30 одсто ћелија. Наставили су да тестирају, излагајући ћелије осветљењу у дужини од 20 минута, у три различита интервала. Трећи дан, након трећег излагања, око 70 одсто ћелија је умрло. У преживелим ћелијама су примећене мутације сличне оним које се могу видети код оболелих од рака коже. Оштећене ћелије и ДНК се нису регенерисале. 

Професор Лудмил Александров је изјавио да је одлучио да спроведе ово истраживање након што је прочитао чланак о редовној учесници такмичења лепоте, која је добила редак тип рака коже на прсту. Даљим истраживањем је открио неколико оваквих случајева, највише код учесница оваквих догађаја или козметичара.

Тренутно не постоји тачан одговор на питање колики је ризик од добијања рака коже. Све зависи од учесталости коришћења и свачија реакција може бити другачија. Алексадров додаје да је потребно барем око десетак година да се спроведу студије које би УВ лампе директно повезале са раком коже код људи. Ипак, научници сматрају да дефинитивно постоји ризик који никада до сада није био споменут и доказан на овај начин.

Претходно је спроведено више различитих истраживања. У 2009. години, две жене које су често радиле маникир су ниоткуда добиле рак коже на шакама, иако у њиховој породичној историји није постојало оваквих случјева. Од тада, по једној студији из 2013.године, дошло се до информације да је УВ зрачење ових лампи 4 пута јаче од УВ зрачења сунца.

За сада, одлуке највише зависе од особе до особе. Онај ко користи гел маникир неколико пута годишње, сигурно неће имати исти ризик као неко ко иде једном у две недеље. Научници препоручују смањење учесталости коришћења и адекватну заштиту кремом против УВ зрачења или коришћење рукавица које имају рупице за нокте.

image