Магазин

Надоградња ноктију и гел лак у трудноћи: Да ли могу бити штетни за трудницу и бебу

Неретко чујемо да гел лак или фарбање косе нису дозвољени током трудноће, јер наводно штетне материје у козметичким производима који се користе могу утицати на здравље плода. Међутим, стручњаци се ипак не слажу са овим мишљењем. " У трудноћи треба да будемо и лепе" , каже за РТ Балкан дерматолог Ивана Вучељић.
Надоградња ноктију и гел лак у трудноћи: Да ли могу бити штетни за трудницу и бебу© @ bristekjegor/freepik.

"Да ли се добро храним", "Смем ли да пијем кафу и једем слаткише", "Хоће ли се нешто догодити мојој беби ако урадим маникир" и многа друга питања муче готово све будуће маме. Сви се слажемо да је здравље труднице и бебе најбитније, али током другог стања такође "треба да будемо и лепе, јер је то диван период и сасвим је у реду да уживамо у разним стварима", истиче за РТ Балкан дерматолог Ивана Вучељић.

Дилеме око тога да ли смемо или не смемо да наносимо гел лак или надоградњу су честе међу будућим мамама. Ипак, докторка каже да не бринемо све док те третмане не радимо често

"Гел лак и надоградња ноктију могу да се користе у трудноћи, јер ту нема нечег што би било системски штетно. Ова два третмана нису добри за нокте на дуже стазе, јер када се понављају, временом долази до оштећења нокатне плоче и тада може да се примети да нокатна плоча постаје зелена. Такође, ваздух може да се задржи на нокту, што доводи до гљивичног обољења", објашњава дерматолог.

Да ли су ацетон и употреба УВ лампи у другом стању штетни

Последњих година у јавности се често полемисало о томе да УВ лампе за нокте повећавају ризик од настанка карцинома кожe те да се ради се о истим зрацима које ка нашој кожи емитује сунце и који се налазе и у соларијумима. Чињеница је да ова изложеност УВ зрацима не траје дуго, па докторка отклања и ову недоумицу, објашњавајући да је цео поступак сушења нокта под лампом брз и без зрачења и да употреба ове лампе није штетна. 

"И употреба УВ лампи за наведене третмане је безбедна. То није некакво зрачење, него је пре топлота која учврсти гел да буде постојан. Цео поступак је јако кратак и нема зрачења. Што се тиче ацетона и он је безбедан, јер се користи у малим количинама и по кратком поступку. Такође, стављање лака, као и његово скидање је на локалном нивоу, односно на нивоу нокта. Нокатна плоча је кератотично ткиво које тешко упија било шта, тако да је немогућа нека асорпција хемикалија преко нокта".  Укратко, дермтолог сматра да мала количина лака или ацетона не утиче на плод и трудноћу, наводећи да нису рађене студије на ову тему, а разлог је тај што се у овим третманима користе не тако опасне супстанце.

И фарбање косе је безбедно у трудноћи

Такође, многе будуће маме је мучило и пиање да ли је фарбање косе у трудноћи безбедно, с обзиром да се и на ову тему може чути доста опречних информација. Свакако, улепшавање током трудноће можемо да наставимо и фарбањем косе, али постоји ситуација када треба да будемо опрезне. 

"Жене без проблема могу да се фарбају, јер је цео поступак на нивоу коже главе и длаке. Нема продирања у организам и неког штетног дејства. Нису у питању штетне количине и фарбање не траје дуго да би фарба могла да уђе у крв и да неке супстанце оштете плод", објашњава докторка.

Стручњаци тврде да хемикалије које се налазе у фарбама за косу, не могу да наруше здравље ваше бебе. Иста правила, важе и за период дојења. Уколико на нешто треба да се обрати пажња приликом фарбања јесте да ли је трудница алергична на неку компоненту у фарби. С обзиром да је трудноћа "друго стање" у сваком смислу, ово може бити потенцијално компикована ситуација и треба бити обазрив. 

До кад можемо да имамо лак на ноктима у трудноћи

Одлазак у породилиште, између осталог, подразумева нокте без лака и надоградње, и зато се препоручује трудницама да већ пред крај седмог месеца престану да лакирају или надограђују нокте. Током порођаја, лекари прате боју ноктију на рукама и ногама будуће мајке - док су безбојни и ружичасти, све је у реду, али ако падне ниво кисеоника у крви, постаће модри, што не може да се види кад су налакирани.

image