Магазин

Ни боја ни облик: Овај детаљ ваше очи може да чини посебно атрактивним

Људи широм света одавно повезују очи са лепотом, о чему сведочи мноштво слика, поезије и песама које их приказују или описују. Али шта је то у неким очима што их чини посебно очаравајућим? Да ли су то облик, величина, боја? Или можда дуге трепавице које их уоквирују? Одговор можда лежи у овом једноставном детаљу.
Ни боја ни облик: Овај детаљ ваше очи може да чини посебно атрактивним© Freepik/freepik

"Физичка привлачност дубоко утиче на широк спектар животних искустава и исхода, а очи су важна одредница физичке привлачности", написали су истраживачи из Европе и САД.

"Истражили смо да ли одређена карактеристика очију, као што је величина зенице, утиче на перципирану привлачност."

Након што је више сличних студија дало неуверљиве или контрадикторне резултате у последњих неколико деценија, научници су такође довели у питање претходна "утицајна" истраживања, која су указивали да су веће зенице виђене као привлачније. Раније студије су такође повезивале велике зенице са неотенијом (детиње особине које се испољавају код одраслих), за које се верује да чини да особа изгледа млађе и, стога, привлачније.

Приближно 3.000 испитаника је учествовало у студији, која је обухватала шест различитих експеримената: неки су укључивали приказивање фотографија истих људи учесницима, иако дигитално манипулисаним очима како би зенице изгледале веће (на тај начин смањујући величину шаренице) или мање (на тај начин повећање величине шаренице). Други експерименти укључивали су приказивање само пара очију (а не пуног лица), са великим или малим зеницама, или великим, "неутралним" (средњим) или малим зеницама.

Испитаници су затим оценили привлачност сваког лица или скупа очију. У свим горе наведеним експериментима, фотографије са очима са мањим зеницама и већим шареницама су победиле.

Тим је такође водио рачуна о боји очију, показујући учесницима црно-беле фотографије људи са мањим или већим шареницама. Опет, чешће се говорило да су фотографије људи са суженим (мањим) зеницама најатрактивније, а учесници су такве очи описали као светлије (да имају већу видљиву шареницу).

"Укратко, сужене зенице показују више шаренице, али је заправо осветљеност, а не боја, оно што чини сужене зенице привлачнијим", закључили су истраживачи, преноси "Сајенс директ".

Резултати могу довести у питање општа веровања која прате очи и њихову улогу у перцепцији лепоте. Истраживачи додају да људи можда могу искористити ове резултате да на фотографијама сутилно побољшају свој изглед, без великих и неприродних промена.

image