Магазин

У Милице краће трепавице: Зашто многи мушкарци имају дуже трепавице од жена

"У Милице дуге трепавице, прекриле јој румен јагодице"... ово изгледа није чест случај ван народне песме, у стварном животу. Свака жена је барем једном приметила дуге и густе трепавице неког мушкарца и помислила: "Зашто моје нису толике?" Нажалост, није откривен никакав трик за трепавице који мушкарци крију од жена, али постоји неколико потенцијалних објашњења. Једно од њих је - еволуција.
У Милице краће трепавице: Зашто многи мушкарци имају дуже трепавице од жена© Freepik/Racool_studio

Ако сте некада осећали љубомору када сте угледали густе и дуге трепавице на мушкарцу, нисте једини. Да ли је у питању посебна рутина улепшавања, за коју жене нису знале или су само природно надарени? Уосталом, зашто би баш мушкарци имали лепе трепавице, када су женама "потребне"? 

Заправо, постоји неколико логичних објашњења, посебно јер је лако заборавити да су трепавице одувек имале заштитну функцију, па тек онда естетску. Од генетике до еволуције, могуће је да мушкарци често имају дуге трепавице због:

Хормонског утицаја и генетике

Први (и вероватно најочигледнији разлог) су разлике у мушким и женским хормонима. Наука је у више наврата показала јасну везу између тестостерона и раста длачица на лицу и телу, а ово укључује и трепавице. Тестостерон, који је примарни мушки полни хормон, игра кључну улогу у стимулисању развоја секундарних полних карактеристика током пубертета, који укључују раст длака на лицу, на грудима, леђима, па тако утичу и на раст трепавица.

Поред тога, исто као што је неко висок, низак, има тамну или светлу косу, дужина трепавица може да буде одређена генетиком. Ако оба родитеља имају дугачке трепавице, велика је вероватноћа да ће их имати и дете, без обзира на пол. 

Еволуције

Ако се осврнемо на прачовека, који је морао да лови животиње и тражи храну у различитим, тешким условима да би преживео, дуже трепавице код мушкараца су можда доносиле предности за прилагођавање и преживљавање. Неке теорије сугеришу да су дуже трепавице штитиле очи наших мушких предака током активности на отвореном, као што су лов (посебно на даљини) и сакупљање плодова.

Верује се да су их дуже трепавице тада штитиле од сунчеве светлости, прашине и инсеката. Једна студија објављена у журналу "Офтамолоџи" истраживала је утицај дужине трепавица на заштиту ока од ветра и страних тела. Научници су открили да дуже трепавице заиста постају "штит" од честица у ваздуху, што подржава претходно наведену идеју да су можда имале еволуционе предности.

Међутим, важно је знати да еволуциона објашњења често укључују одређени степен хипотеза и недовољно проучених теорија, због изазова приликом проучавања понашања и особина човека у древним људским цивилизацијама.

Шминкe

Једна од великих разлика у свакодневној рутини мушкараца и жена је наношење шминке. Тачније, жене свакодневно увијају трепавице и наносе маскару, док мушкарци то не раде. Могуће је да, зато што њихове трепавице имају "одмор", могу неометано да расту, па самим тиме и да буду дуже. Ако сте спремне да се одрекнете увијача за трепавице и маскаре, вероватно бисте приметиле разлику у расту трепавица. Ако ипак остају исте дужине, онда је "крива" генетика.

Како да се бринемо о трепавицама

Наношење шминке и увијање не мора да има негативне ефекте на раст трепавица, докле год их правилно чистимо и одржавамо. Када скидамо шминку са очију, најбоље је да то буду нежни покрети, да не би дошло до превеликог трења и отпадања длаке.

image