Магазин

"Капсула смрти": У Швајцарској би до краја године могла бити спроведена прва самостална еутаназија

Док се једни труде да на све могуће начине преокрену процес старења и открију тајну вечног живота, други покушавају да пронађу легалан и безболан пут до смрти. Хоће ли успети у томе преостаје да видимо, будући да се у Швајцарској управо сада решава питање коришћења "капсуле смрти".
"Капсула смрти": У Швајцарској би до краја године могла бити спроведена прва самостална еутаназија© Youtube / CRUX

Еутаназија је у већини земаља тема о којој се не прича много (или не прича уопште), првенствено јер се ставља у исти кош са самоубиством. У Швајцарској је, пак, ситуација за нијансу другачија. Тамо би, већ до краја године први пут у историји могла да буде спроведена безболна еутаназија, и то уз помоћ футуристичке капсуле.

Сарко: "Капсула смрти" у којој се умире за мање од 10 минута

Сарко, капсула израђена уз помоћ 3D-штампача, је први пут представљена на Венецијанском фестивалу дизајна још 2019. године. Тада су њени креатори овај иновативни, али изузетно контроверзни уређај представили као средство које ће у будућности пацијентима помагати да оду "на онај свет" безболно и за јако кратко време, без асистенције медицинског особља.

Капсула функционише по принципу ваздушне коморе, и то тако што се ниво кисеоника у њој смањује, а ниво азота повећава. Све ово се дешава довољно брзо да особа која се налази у њој не осећа никакав бол, већ само губи свест и након тога "достојанствено, па чак и еуфорично" умире - за мање од 10 минута, преноси Њујорк Пост.

Ко ће први употребити "капсулу смрти" није откривено

Капсула се може активирати на неколико начина: притиском на тастер који се налази у њој, покретом очију или гласовном командом, а пре самог почетка особа је дужна да наведе своје име и презиме и потврди да је свесна шта ће се догодити када се пусти азот. Процес еутаназије се све време снима и потом предаје мртвозорнику, будући да му лично не присуствују ни лекари, ни било ко други. 

Организација The Last Resort, која нуди услугу безболне еутаназије, истакла је да не постоје законске препреке за коришћење Сарко капсуле, те да ће се она по први пут користити већ до краја текуће године, преноси портал СвисИнфо. Међутим, због поштовања личних података, није објављено ко ће на овај начин извршити самоубиство.

image