Магазин

Због "вампирског третмана лица" у нерегистрованом салону 3 жене добиле ХИВ

Бизаран случај надрилекарства у једном салону лепоте у Њу Мексику ових дана потресао је јавност широм света. Три жене заражене су ХИВ вирусом у нерегистрованом салону лепоте од стране особља које није лиценцирано за извођење оваквих процедура и које је основне хигијенске протоколе потпуно занемарило.
Због "вампирског третмана лица" у нерегистрованом салону 3 жене добиле ХИВ© Canva / dimid_86

Брига о лепоти данас не подразумева само мазање кремицама са заштитним SPF фактором и серумима који обећавају магично "пеглање" бора за само месец дана коришћења. Ова тема је далеко комплекснија и за већину жена (и један део мушке популације) подразумева и подвргавање различитим естетским третманима.

Један од њих јесте и такозвани ПРП третман, који је широј јавности познат и под називом "вампирски третман лица", а који подразумева убризгавање центрифугиране крвне плазме микроиглицама у површинске слојеве коже, са циљем њеног хидрирања и подмлађивања.

Како се нега претворила у бригу

За три жене из Њу Мексика последице овакве нехируршке интервенције су несагледиве и имају доживотни карактер, будући да су у нерегистрованом салону оне заражене ХИВ вирусом. О томе је известио Центар за контролу болести и превенцију, у који су доспеле информације о трансмисији вируса путем нестерилисаног прибора за рад, пренео је Вашингтон Пост.

Случај је откривен поптуно случајно, када је једна жена добила позитиван налаз на присуство ХИВ вируса, при чему је њен последњи сексуални партнер био негативан. Она је навела како никада није користила никакве опијате, а да је једини њен додир са иглом заправо био у салону извесне 62-годишње Марие де Лудре Рамос Де Руиз у Њу Мексику. Клупко је почело да се одмотава и откривено је да ово није усамљен случај.

Инспектори су у распону од неколико година установили још 2 појединачна случаја заражавања ХИВ вирусом у истом салону лепоте, а утврђено је и да је власница Мариа ове процедуре обављала без поседовања икакве лиценце и у нерегистрованом објекту. За овај прекршај Марии је одређена казна затвора у трајању од три и по године, што је по мишљењу многих исувише мало узимајући у обзир страшне и доживотне последице по здравље пацијената који су јој указали поверење.

image