Магазин

Маск: Хуманоидни роботи компаније Тесла могли би се наћи у масовној производњи већ 2026. године

Роботи висине 170 центиметара, тежине око 56 килограма могу решити проблем недостатка радне снаге која је потребна за обављање репетативних послова. Њихова цена требало би да буде испод 20 хиљада долара, што је, имајући у виду цене осталих машина, сасвим "коректно".
Маск: Хуманоидни роботи компаније Тесла могли би се наћи у масовној производњи већ 2026. године© Youtube / Tesla

Најбогатији човек на свету и један од највећих иноватора данашњице, Илон Маск, који је уједно свима познат и по својим (за нечији укус исувише) амбициозним пројектима, још једном је изазвао велику пажњу корисника широм интернета. Овога пута због тога што је најавио експанзију хуманоидних робота, и то не само у оквиру своје компаније, већ и шире.

Роботи у производним погонима Тесле већ наредне године

Извршни директор Тесле најавио је на свом Икс налогу да ће његова компанија већ наредне године почети да користи "заиста корисне" хуманоидне роботе на производним позицијама унутар фабрика. Истина, ово није први пут да Маск најављује овако нешто: још 2021. године Маск је причао о томе како ће роботи по имену Оптимус бити спремни за рад у Теслиним фабрикама и то у јако кратном временском периоду. До данас се ово није обистинило, пренео је Гардијан.

Оптимус роботи и у масовној производњи, али годину дана касније 

"Надамо се да ћемо до 2026. године покренути масовну производњу за друге компаније", додао је Маск у својој објави на Икс платформи. Роботи о којима технолошки могул пише требало би да носе назив Оптимус Џен 2 (унапређена верзија првог модела, Оптимус), и да буду високи око 170 центиметара и тешки близу 56 килограма. Њихов главни задатак биће да обављају досадне, репетитивне и потенцијално опасне послове, који су људима већи изазов него роботима, а за овакво "задовољство" заинтересовани ће морати да издвоје нешто мање од 20.000 долара.

Основни модел, Тесла Оптимус, још прошле године показао изванредне резултате

У видео снимку који је подељен на званичном Јутјуб налогу компаније Тесла, 2023. године приказана је последња верзија робота Оптимус. У односу на претходне верзије, већ тада је Оптимус имао бољу покретљивост зглоба шаке и већу стабилност приликом кретања и боље перципирао и памтио окружење у коме се налази. Премда је прошло и више од годину дана од тада, несумњиво да су хуманоидни роботи додатно узнапредовали и да сада умеју и разумеју много више.

image