Магазин

"Доручак код вештачке интелигенције": Руски софтвер покорио и кулинарску професију

Доручак више није код Тифанија - сада је код вештачке интелигенције! АИ софтвер покорио је још једну професију и сада, сасвим сигурно, може да припрема и доручак! Руски софтвер Кандински стао је "на црту" куварима широм света и показао спремност да заједно са њима уђе у трку за најпрестижнију награду, а остаје да видимо да ли је његова уметност достојна Мишелин звездице.
"Доручак код вештачке интелигенције": Руски софтвер покорио и кулинарску професију© Canva / Kittipong Jirasukhanont

Креирање висококвалитетних фотографија оброка са најситнијим детаљима само на основу текстуалног описа сада је доступно корисницима широм света захваљујући руском софтверу са вештачком интелигенцијом, Кандински. Своје прве кораке сотфвер је имао у колаборацији са једним рестораном у Русији, а задатак није био нимало једноставан: морао је да на основу описа најпопуларнијих оброка из менија креира фотографије које би у потпуности осликавале све њихове састојке и истовремено биле лепе на око.

Француски "Бриош" са мангом и босиљком за све љубитеље несвакидашњих укуса

На једној од фотографија Кандински софтвера нашао се и популарни француски "Бриош", пециво јединственог кремастог укуса које потиче још из 15. века, а шеф кухиње, Алексеј Петриченко, прихватио је замисао АИ софтвера и одлучио да доручак сервира баш како је приказано  на фотографији. На парче "Бриоша" са хрскавом корицом додао је мало страћетеле, исецкане јагоде и перуански манго у сосу од маракује, а затим, са сам врх додао и листиће босиљка и прстохват малдон соли.

Доручак је сервирао уз посебан напитак који је послужен у порцеланском чајнику: кинески полуферментисани улун од најквалитетније сорте Те Гуанин са аромом меда био je освежавајући додатак јелу.

Руски софтвер престигао и "ChatGPT"

Руски софтвер са вештачком интелигенцијом, Кандински (Kandinsky 2.1), који генерише висококвалитетне фотографије само на основу текстуалног описа за јако кратко време постао је најтраженији АИ сервис са свету, а милион нових корисника Кандински је привукао за само четири дана! Поређења ради, ЧетЏиПиТи (ChatGPT) се за ту бројку борио дан више.

Овај софттвер један је од "најпаметнијих" софтвера са вештачком интелигенцијом на свету: научен је да препознаје преко 170 милиона речи и на основу њих генерише фотографије, а садржи преко 3,3 милијарде параметара како би фотографије изгледале што реалистичније. Главна предност у односу на конкуренте, Мидџрнеј (Midjourney), Стејбл Дифјужн (Stable Diffusion) и Дал-И (DALL-E) је у широком спектру језика које разуме, будући да корисници своје упите могу уносити на преко 100 светских језика!

image