Магазин

Маскови роботи све паметнији: Тесла Оптимус научио да хода и самостално подиже предмете

Последње заседање акционара компаније Тесла у свет роботике и достигнућа донело је нове задивљујуће резултате, а како је изјавио Илон Маск, унапређење робота Тесла Оптимус иде "пуном паром". Оптимус је стабилан и доста спретан, а превиђа се да ће у наредне три године ући у серијску производњу. Да ли то значи да ћемо у будућности канцеларију можда делити са једним оваквим роботом-хуманоидом?
Маскови роботи све паметнији: Тесла Оптимус научио да хода и самостално подиже предмете© Youtube / Tesla

Заседању Теслиних акционера које је било уприличено претходних дана нису присуствовали само акционари светске компаније, већ и роботи-хуманоиди: пет прототипова Тесла Оптимус су заједно са њима прошли кроз фабрику и демонстрирали до сада савладана знања. Иако још увек ходају веома споро, напредак је очигледан и сада су стабилнији и сигурнији у своје кораке.

Развој робота може решити проблем недостатка радне снаге

Илон Маск, први човек компаније Тесла, навео је да је значај развоја роботике данас већи него икада, наглашавајући да у будућности роботи-хуманоиди могу решити проблем недостатка квалитетне радне снаге. Како је навео Илон Маск, предвиђања су да ће потражња за оваквим "помоћницима" достићи невероватне бројке од 10 до 20 милијарди јединица, као и да ће у будућности Оптимус бити један од главних извора прихода компаније Тесла. Како наводе извори, предвиђа се да у моменту лансирања робота Тесла Оптимус његова цена неће премашити 100 хиљада америчких долара.

Тесла Оптимус показао задивљујуће резултате

У видео снимку који је подељен на званичном Јутјуб налогу компаније Тесла приказана је последња верзија робота Оптимус, а и поред велике дозе скептицизма која се осећа када је у питању овај амбициозни пројекат, инжењери и челник компаније сагласни су да је овај робот показао значајан прогрес: у односу на претходне верзије, сада Оптимус има бољу покретљивост зглоба шаке и већу стабилност приликом кретања и боље парципира и памти окружење у коме се налази.

Према мишљењу експерата из области роботике и вештачке интелигенције, очекује се да ће се финална верзија Тесла Оптимус робота појавити у наредне три године, а претпоставља се да ће се лансирање поклопити и са изласком у свет првог потпуно аутономног Теслиног аутомобила. Научници истичу да је повод за овакав потез компаније управо технологија са вештачком интелигенцијом, будући да је Оптимус базиран на концепту аутопилота Тесла. Теслиним инжењерима "иде на руку" и то што су базичне компоненте Оптимуса позајмљене од аутомобила, те се (барем за сада) не могу уочити никакве препреке у реализацији амбициозног пројекта будућности.

image