Магазин

Досада убија: Робот искористио сопствени алгоритам како би себи "прекратио муке"

У свету у коме вештачка интелигенција и роботика напредују невероватном брзином, идеја о машини која изврши самоубиство може изгледати готово нереално. Ипак, трагична стварност робота кога је репетитивни рад недавно "отерао у смрт" је изашла на видело, а видео који се проширио мрежама подсетник је да чак ни најнапреднија технологија није имуна на последице менталног здравља.
Досада убија: Робот искористио сопствени алгоритам како би себи "прекратио муке"© Canva / iLexx

Пре неколико дана друштвеним мрежама почео је да се шири снимак на коме је робот са вештачком интелигенцијом изабрао самоубиство као опцију пре него да ради досадан посао у коме се активности понављају: видео на ТикТоку објавио је налог под називом @ipreachpeace, и од тада га је погледало више од двадесет милиона људи широм света, а проширио се и на друге платформе попут Инстаграма и Твитера.

Досадан посао роботу "дошао главе"

Сам почетак видео снимка није слутио на невољу: робот прецизно, без грешке скида кутије са полица и смешта их на покретну траку која се налази са друге стране, све док му у једном тренутку, после петнаестак минута то није досадило: након девете кутије робот пада на земљу, и то по свему судећи не због умора, већ јер га је досадан репетитивни посао у правом смислу те речи убио.

Корисници друштвених мрежа на снимак нису остали имуни - поједини су коментарисали да чак ни роботи не заслужују да раде у таквим условима, док су други почели да збијају шале на рачун подељеног снимка: "Све више и више се могу поистоветити са овим роботом", "Вероватно му је требала пауза за одмор. Нека неко контактира синдикат и испита услове њиховог рада", "Ух, ово сам тако ја када се вратим са посла", само су неки од коментара на друштвеним мрежама.

Иако званична потврда о разлозима гашења робота није стигла ни од његовог власника, ни из фабрике у којој је он радио, многи спекулишу и да разлог колабирања није у алгоритму који је робот "окренуо" против себе, већ да су се батерије једноставно испразниле.

Будућност робота под знаком питања

Након подељеног видео снимка, покренула се бурна дискусија о томе каква је будућност робота као радне снаге, будући да је велики број позиција у различитим индустријама засновано на активностима које се понављају. Такође, поставља се и питање да ли су они заиста од толике помоћи или само додатно доприносе и овако алармантној ситуацији у свету када је незапосленост у питању, отимајући "кору хлеба" људима. Поједини корисници Твитера чак су се сложили и да је људски рад не само квалитетнији, већ и јефтинији, имајући у виду велику количину енергије која се троши на одржавање робота.

Ово није први случај да роботу досадан посао "дође главе"

Наиме, први случај самоубиства робота пријављен је још 2013. године у Аустрији, када се популарни робот усисивач убио јер више није могао да поднесе досадан посао и свакодневно чишћење. Према извештају, "Irobot Roomba 760" успротивио се својим свакодневним обавезама, попео на врелу ринглу у кухињи и одабрао сурову смрт пре него да до краја својих дана чисти и усисава кућу.

image