Магазин

Уз помоћ ових једноставних трикова ће воће и поврће бити свеже недељама

Код припреме јела увек је најбоље користити свеже воће и поврће, али неретко се дешава да нам се покваре у фрижидеру. Како да избегнете кварење свежих намирница и правилно их чувате? Ових неколико корака за очување свежине вашег воћа и поврћа не само да ће обезбедити укуснији оброк, већ ће и смањити бацање хране.
Уз помоћ ових једноставних трикова ће воће и поврће бити свеже недељама© pixabay/gavilla

Иако фрижидер одржава свежину намирница, и свеже воће и поврће ће се покварити уколико дуго стоји. Неколико ситних трикова помоћи ће вам да воће и поврће остане дуже свеже, а храна припремљена од њих имаће не само бољи укус, већ ћете је и мање бацати. Две најпознатије светске инфлуенсерке које се баве спремањем хране, понудиле су своју помоћ и савете како да сачувате свежину намерница, преноси "Њузвик".

"Бактерије и влага су често узрок бржег зрења намирница, па се потрудите да ваш фрижидер увек буде чист", савет је Дише Најак, инфлуенсерке која има преко 1,3 милиона пратилаца на ТикТоку, Инстаграму и Јутјубу.

"Користите папирне убрусе како би зелено поврће дуже остајало свеже, немојте га чувати у пластичној кеси у фрижидеру. Уместо тога, умотајте га у папирни убрус и ставите у фрижидер. Трајаће око недељу дана дуже пре него што промене боју", рекла је Диша Најак.

Папирни убруси се такође могу користити да помогну бобичастом воћу да остане свеже.

"Када купујете бобичасто воће, оперите их у мешавини од три четвртине воде и једног дела сирћета и оставите их у тој мешавини 5 - 10 минута. Затим оперите хладном водом и ставите да се потпуно осуши. На дно пластичне посуде ставите убрус, а преко њега бобичасто воће. Папирни убрус ће упити сваку додатну влагу, омогућавајући бобичастом воћу да дуже остане свеже у фрижидеру", наводи Најак.

Деваши Шах, креаторка садржаја кратке форме "Дис Кичен" (Dee's Kitchen) сматра  да су папирни убруси такође одлични за одржавање свежине зеленог лиснатог поврћа. Након прања, салату, спанаћ, ставите на папирне убрусе да се осуше, а затим их умотајте у суве убрусе. Овакво поврће се чува се у пластичној кесици (са патент затварачем) или смеђој папирној кесици у фрижидеру. Уколико сте љубитељ авокада, купите незрео, и оставите на кухињском пулту дан-два док не сазри, након тога га можете ставити у фрижидер.

Ако вам делује да је ово превише посла за неколико комада воћа или поврћа, можете обложити посуде фрижидера  папирним убрусима пре стављања намирница. 

Малом количином лимуновог сока, са само пар капи, може се значајно продужити живот воћа када се једном исече. "Да бисте спречили да ваше сецкано воће попут јабука, крушака, брзо промени боју, ево најбољег трика: исецкајте воће и исцедите сок од лимуна на све кришке. Затим их ставите у посуду па у фрижидер. Воће ће дуже остати свеже", саветује Диша Најак.

Паприке, парадајз и тиквице можете чувати у мрежастој врећици за вишекратну употребу, које су одлична помоћ да се одржи свежина. Препорука је да се воће по врстама одваја у различитим кесама. Такође, полуискоришћено поврће би требало чувати у херметички затвореној посуди у фрижидеру, сматра ова инфлуенсерка.

Банане имају тенденцију да поцрне и брзо се покваре. Да бисте то спречили, Најак сматра да је најбоље умотати дршку банане пластичном или алуминијумском фолијом. "Обично банана почиње да сазрева када је овај део банане изложен већој влажности у ваздуху. Чврстим умотавањем, банане ће трајати дуже", саветује Најак и додаје да је најбоље поврће и воће чувати одвојено у фрижидеру.

Уколико складиштите поврће и воће ван фрижидера, чувајте лук, бели лук, кромпир, лимун, јабуке и поморанџе на хладном и сувом месту у кухињи, што даље од директне сунчеве светлости. 

image