Магазин

Ефекат поп културе: Како је "Барби" утицала на претрагу термина "гинеколог" и "гинекологија"

Када напусти "Барби земљу" и дође у стварни свет, Барби мора да настави са редовним здравственим прегледима, што укључује и посету гинекологу. Овај моменат из филма "Барби" је имао велики утицај на наш однос према здрављу, говоре истраживања и још једном потврђују да референце из популарне културе могу да имају велики одјек.
Ефекат поп културе: Како је "Барби" утицала на претрагу термина "гинеколог" и "гинекологија"Getty © Tristan Fewings / Stringer

Колико уметност може да буде утицајна на многим друштвеним новоима, свакодневно сведочимо - завршетак филма "Барби" из 2023. значајно је допринео претрагама на интернету које су везана за гинекологију, показује нова студија објављена у часопису Jama Network Open.

Анализирајући 34 претраге повезане са разумевањем гинеколошких прегледа, аутори студије открили су да је у недељи након изласка филма у јулу 2023. било око 51 одсто више претрага за термине "гинеколог" и "гинекологија". Истраживачи су такође испитали утицај претрага "дефиниција гинеколога" у комбинацији са повезаним терминима попут "шта ради гинеколог?". Ова категорија је имала укупно мање претрага него "гинеколог" и "гинекологија", али је забележила пораст од 154 одсто у односу на претраге дефиниција из претходне недеље.

Референце из поп културе могу утицати на наше здравље

Подсетићемо се да је бивша водитељка емисије "Tудеj" Кејти Кјурик уживо преносила своју колоноскопију 2000. године, што је довело до повећања броја колоноскопија за 21 одсто убрзо након тога. Или, када је глумица Анђелина Џоли објавила есеј о раку дојке, што је довело до повећања генетског тестирања за 64 одсто. Ови и други примери инспирисали су истраживаче да испитају "Барби" ефекат на интересовање за репродуктивно здравље жена.

"Чинећи ове теме мање апстрактним, страшним или застрашујућим, једноставно помињући их у филмовима помоћи ћемо људима да буду свеснији нечега са чиме се жене суочавају у свакодневном животу," рекла је Ева Сенећал, главни аутор студије.

Аутори студије су напоменули да ови подаци можда не пружају тачну слику о стварном повећању броја људи који траже гинеколошке прегледе, јер како је свима познато, претраге на интернету не морају увек одражавати стварно понашање људи.

"Не знамо да ли ће ово утицати на жене да заказују прегледе касније, али могуће је да ће нешто овако покренути радозналост која ће довести до тога да жене буду проактивније за пар година" рекла је ауторка, а пише Си-Ен-Ен.

Због тога што су подаци добијени из јавних претраживача, аутори не знају демографске податке о претраживачима. Могуће је да су претраге обавили људи којима није потребн гинеколог, напомињу аутори у студији.

Подизање свести је први корак

Др Ниту Баџекал, гинеколог из Лондона, рекла је да није приметила пораст у броју гинеколошких прегледа након изласка филма. Али била је свесна приче око завршне сцене.

"Подизање свести је први корак. Знам из многих ситуација када познате личности и филмови говоре о важним здравственим питањима, постоји пораст људи који истражују о томе, и никада не знате коме би то могло заиста помоћи", нагласила је.

image