Магазин

Немогуће је елиминисати токсичнe "вечне хемикалије" из исхране – шта онда можемо да урадимо

"Вечне хемикалије", односно токсична PFAS једињења су заступљена у скоро свакој намирници и немогуће је да их избегнемо. Многе болести, као што су поремећај имуног система и карцином могу да се доведу у везу са њима и иако их не можемо скроз елиминисати, можемо радити на томе да буду што мање заступљене у нашим животима.
Немогуће је елиминисати токсичнe "вечне хемикалије" из исхране – шта онда можемо да урадимо© Nate Johnston/unsplash

Последњих година, истраживања су указала на присуство токсичних PFAS "вечних хемикалија" у разним основним намирницама, производима и напицима у оквиру прехрамбеног система.

Међу намирницама у којима су пронађене су кељ, јаја, путер, протеински прах, млеко, кечап, кафа, смути, чај, говедина, воћни сокови и пиринач. Докази сугеришу да је најчешће контаминирана храна за понети, морски плодови, па чак и храна за кућне љубимце.

Па, како избећи PFAS у исхрани? Изгледа да не можемо, што је веома забрињавајуће, али можемо да преузмемо неке кораке како бисмо смањили изложеност.

Шта су "вечне хемикалије" и како се борити против њих

PFAS су класа од око 15.000 једињења која се обично користе за израду производа отпорних на воду, топлоту. Називају се "вечним хемикалијама" јер се природно не разграђују и повезане су са раком, бубрежним болестима, проблемима са јетром, поремећајима имуног система, урођеним манама и другим озбиљним здравственим проблемима.

Јасно је да их не можемо елиминисати из наших живота, али шта онда да урадимо

Истраживања су открила да они који генерално уносе веће количине свежег воћа и поврћа могу имати нижи ниво PFAS у крви. Ови производи захтевају мање паковања и обраде, што смањује улазне тачке ових хемикалија. Такође је препоручљиво јести мање меса, посебно оног црвеног. Избегавати храну за понети и бити опрезан код лиснатог поврћа јер оно апсорбује хемикалије и оно које се узгајају у близини извора загађења или у канализационом муљу, вероватно су контаминиране овим загађивачем. Проучавања указују да конзумирање различите хране и пића може смањити ниво ових хемикалија у крви. Редовно пијење једне хипотетички контаминиране марке сока од поморанџе може створити праву претњу по здравље. Промена брендова могла би смањити количину конзумираних хемикалија.

Припремати храну код куће

Научници су пронашли везу између виших нивоа PFAS у крви и честог конзумирања хране ван куће јер храна за понети захтева паковања и обично је више обрађена. Кување код куће је повезано са нижим нивоима ових честица у крви, али треба имати на уму да је тешко избећи хемикалије у кућним посудама за кување, те и ту треба бити опрезан.

Јести умерену количину рибе и морских плодова

Морска риба може бити безбеднија од слатководне јер су честице разређенији у океану него у рекама или језерима, показују недавна истраживања. Такође, недавно тестирање 26 врста морских плодова који се продају свежи на пијаци у Њу Хемпширу открили су PFAS у свему, са највећом концентрацијом у шкампима и јастозима, пише Гардијан.

И из канализационог муља вреба опасност

Иако су регулатори фокусирани на смањење ових честица у води, постоји општи консензус да храна представља највећи пут изложености - мада то није коначно утврђено. Ниједна храна није потпуно сигурна од контаминације јер се PFAS користе у хиљадама потрошачких производа и индустријских процеса, загађење је толико распрострањено и постоји мноштво улазних тачака у прехрамбеном систему.

Међу најозбиљнијим забринутостима је канализациони муљ, који се користи као јефтина алтернатива ђубриву на пољопривредним земљиштима и за који се сматра да је пун PFAS-а. Фарме које користе ову супстанцу су пронађене да имају забрињавајуће нивое ових хемикалија у свом месу и производима јер усеви могу апсорбовати једињења.

image