Магазин

Мислите да највише шећера има у соковима и слаткишима? Овај списак намирница ће вас онда изненадити

Сокови су већ дуже време на листи намирница са пуно додатог шећера. Али, оно о чему већина нас не размишља јесте чињеница да постоје и друге намирнице, које не морају нужно бити слатке, које садрже висок ниво шећера.
Мислите да највише шећера има у соковима и слаткишима? Овај списак намирница ће вас онда изненадити© Canva / oleksandranaumenko

Како бисте реаговали када би вам неко рекао да у кобасицама или тост хлебу има пуно додатог шећера? Вероватно бисте само одмахнули главом, јер та констатација некако није логична. Међутим, анализом садржаја установљено је да и ове, и многе друге намирнице које ни не очекујемо, садрже висок ниво шећера.

Куповни сосеви и конзервисана храна

"Фабрички сосеви и надеви у свом саставу имају висок ниво додатог шећера, као и конзервисана храна", наводи руска нутриционисткиња Јургита Варајева. Примера ради, соја сос има око 7 грама шећера по једном литру, док дресинг за цезар салату има између 10 и 15 грама на 100 грама производа. Кечап је такође једна од намирница са високим нивоом шећера.

Када је реч о конзервисаним намирницама, ова констатација се не односи само на џемове, пекмезе или слатко, већ и на поврће, попут грашка, кукуруза и слично. У овим намирницама, со и шећер имају улогу конзерванса, који је одговоран за дуготрајну свежину производа.

Експрес-каше

Велика количина додатог шећера налази се и у инстант кашама, које се спремају уз само мало вреле воде или млека. Управо се такве каше могу пронаћи на рафовима супермаркета или продавница здраве хране, као одлично решење за брзе, а уједно и здраве оброке. Зато је препорука нутриционисте увек куповати пахуљице на меру, или запаковане, али без икаквих додатака, а приликом припреме додати неко воће или мед.

Кобасице, виршле, чипс и помфрит

Иако звучи невероватно, у сланим намирницама попут шунке, кобасица и виршли, налази се велика количина шећера. Још једно изненађење су и чипсеви, помфрит, брускети и кокице. Уместо ових нездравих, а ипак свима нама омиљених намирница, руски нутрициониста препоручује здравије верзије, попут сушеног воћа или коштуњавог, које са собом можете понети како на посао, тако и у природу или у биоскоп.

Кикирики и други путери

Када је реч о кикирики или путеру од других врста орашастих плодова, они се такође налазе на списку намирница са великом количином додатих шећера. Стога, препорука је или их избегавати, или припремати самостално, при чему ћете уместо белог шећера додати неку природну, здравију верзију заслађивача.

Други предлог који наводи руски нутрициониста јесте замена оваквих путера неким воћним надевом који ћете самостално припремити, а који ћете моћи да поједете уз кашу или парче хлеба.

Тост хлеб и земичке за бургере

Запаковани тост хлеб и земичке за бургере можете пронаћи у сваком супермаркету, а осим по својој дуготрајној свежини, они су познати и по слаткастом укусу. Ово није случајно, премда су они скривена "ризница" конзерванса, шећера и других нездравих састојака.

image