Магазин

Плашите се летења авионом? Имамо добре вести: Данас је тај вид транспорта безбеднији него икада

Страх од летења многе путнике спутава у томе да истражују далеке дестинације. Међутим, научници сматрају да је он сасвим неоснован, будући да је овај вид транспорта сада сигурнији него икада.
Плашите се летења авионом? Имамо добре вести: Данас је тај вид транспорта безбеднији него икада© Canva / Alena Ozerova

Колико сте само пута чули некога да каже како би радије колима путовао неколико десетина сати, него сео у авион и за сат или два се нашао на дестинацији својих снова? Или видели путника у авиону који се панично тресе, а да још нисте ни полетели? Овај паралишући страх мучни многе љубитеље путовања. Има ли баш толико разлога за бригу?

Путовање авионом је данас неупоредиво безбедније него пре неколико година

Безбедност авионског транспорта данас је на историјском минимуму, установили су научници Масачусетског института технологија. Бројке говоре у прилог овој тврдњи говоре саме за себе: стопа смртног исхода услед авионске несреће у периоду од 2018. до 2022. године износи тек 1 према 13,7 милиона. У поређењу са претходним периодом између 2008. и 2017. године, то је невероватан помак - тада је стопа смртности износила 1 према 7,9 милиона, преноси Дејли Мејл.

"Безбедност у авијацији постаје све боља и боља", истакао је Арнолд Бенет, професор Масачусетског института технологија и један од коаутора овог истраживања.

Ризик од страдања у авионској несрећи се са годинама смањивао

У својој студији, научници су истраживали показатеље смртности од средине прошлог века па све до данас. У периоду између 1968. и 1977. године, у несрећи је, на глобалном нивоу, страдао 1 путник од 350.000 укрцаних у авион. Нешто боље било је у наредној декади: до 1987. године просечан број смртних случајева "спустио" се на 1 према 750.000. Од краја 20. века, вредности су биле још боље: 1 погинули путник на укрцаних 1,3 милиона, док је почетком 21. века статистички гледано, живот у авионској несрећи губила 1 од 2,7 милиона путника.

Авио-транспорт је најбезбеднији у овим земљама

Иако врло оптимистичне, ове бројке приказују глобалну статистику, док је "локална" нешто другачија. Стога су научници поделили летове према регионима. У најбезбедније за прелетање делове света спадају САД, земље Европске уније, Црна Гора, Норвешка, Швајцарска и Уједињено краљевство. Аустралија, Канада, Кина, Израел, Јапан и Нови Зеланд такође спадају у ову категорију.

Други "слој" чине Бахреин, Босна и Херцеговина, Бразил, Брунеји, Чиле, Хонг Конг (као издвојени део Кине), Индија, Јордан, Кувајт, Мелазија, Мексико, Филипини, Катар, Сингапур, Јужноафричка Република, Јужна Кореја, Тајван, Тајланд и Турска. Остале земље спадају у трећу категорију. Срећом, то не значи да је у тим државама ситуација драматична, већ да су оне само ризичније за прелетање у односу на остале.

image