Магазин

Бојите се летења? Ова места су најбезбеднија у авиону

Страх од летења присутан је код великог броја људи иако се авионски саобраћај сматра најбезбеднијом врстом саобраћаја. Ако и ви осећате панични страх од летења, а ипак морате путовати авионом, можда је боље да бирате места која се сматрају најбезбеднијим - ако ништа, улиће вам додатно поверење чињеница да сте сигурнији од других путника на лету.
Бојите се летења? Ова места су најбезбеднија у авиону© Canva / Digital Vision

Када искусни летачи купују авионску карту, обично им је практичност седишта у летелици на самом врху листе приоритета - они траже она која су ближе излазу, како би пре других путника изашли из кабине, она која су до пролаза, како би имали више места за ноге, или она до прозора, не би ли направили добре фотографије за друштвене мреже. 

Али, за оне који се боје летења, и сама помисао на улазак у авион леди крв у жилама. Уколико и ви спадате у категорију путника који ће радије возити хиљаде километара него сести у "лимену конзерву са крилима", ево добре вести - постоје седишта која су безбеднија од осталих и на којима сте неупоредиво сигурнији уколико икада дође до несреће, преноси Форбс магазин.

Која седишта су најбезбеднија

Анализирајући 20 авионских несрећа од 1971. године па до данас, амерички Национални савез за безбедност у саобраћају дошао је до закључка да су седишта која се налазе на крају авиона, односно у његовом "репу" неупоредиво безбеднија за путнике. Истраживање је показало да су шансе за преживљавање у случају акцидентне ситуације код путника који су били смештени на овим местима чак 69 посто.

Са друге стране, најмање шансе за добар исход приликом авионске несреће имају путници чија су седишта у предњем делу авиона, такозваном "носу" - стопа преживљавања на овим местима је 49 процената. Они смештени у централном делу летелице су и у смислу преживљавања негде у средини - шансе да прођу само са физичким траумама приликом авионске несреће су 59 посто.

Седишта до прозора, пролаза или у средини

Иако су седишта у средини реда обично најмање комфорна, она пружају највећи степен сигурности у случају авионске несреће. У истраживању које је спровела Федерална авиациона администрација, а које је обухватало авионске несреће које су се догодиле од 1985. до 2000. године, уочено је да је проценат фаталних исхода код путника који су седели на овим местима износио тек 28 посто. Од седишта "у репу" авиона, најмање су безбедна она до пролаза.

Дакле, статистички посматрано, највеће шансе да преживе имају путници који седе у задњем делу летелице на местима која су у средини. Наравно, ови подаци нису примењљиви у свакој авионској несрећи, нити могу гарантовати преживљавање уколико до ње дође, али свакако правилан одабир места у авиону повећава осећај сигурности током лета и безбедности у непредвиђеној ситуацији.

image