Магазин

Само маслиново уље је здраво? Разоткривамо 6 највећих митова о употреби уља

Користимо различита уља када припремамо храну, а неки тврде да могу и да нам побољшају изглед и здравље косе, коже, па чак и да буду "кључ" за оралну хигијену... Изгледа да уља имају много предности. Али да ли то значи да можемо да их користимо баш за све? И да ли је једна врста уља нужно "боља" од других? Ево шта стручњаци кажу о најпопуларнијим митовима о користима уља.
Само маслиново уље је здраво? Разоткривамо 6 највећих митова о употреби уља© Freepik/fabrikasimf

Изгледа да различите врсте уља често постају трендови, било да су везани за козметику или здравље, који се врло брзо шире на друштвеним мрежама. Можда сте до сада чули да рузмариново уље помаже за раст косе, да кокосово уље може да буде "замена" за пасту за зубе или да је маслиново уље "увек здравији избор" или да "заправо није нимало здраво"... 

Ипак, многе од ових тврдњи нису тачне. Ово су најпопуларнији митови о уљима и истине о њима, према речима стручњака:

Мит 1: Лоше је кувати са маслиновим уљем

Нерафинисана верзија маслиновог уља (екстра девичанско) пружа значајне здравствене користи, посебно када је у питању превенција срчаних обољења. Међутим, неки инфлуенсери кажу да је кување са овом врстом уља проблематично због ниске тачке димљења, што значи да, када се загреје, може почети да се дими раније него друге врсте уља. На дим се, у овом случају, гледа као на сигнал да се у уљу налазе хемикалије, које се затим развијају у храни, па на крају могу изазвати рак и срчана обољења.

Али научна истраживања не подржавају ову теорију. Штавише, кување са екстра девичанским маслиновим уљем може учинити оброк здравијим, у поређењу са конзумирањем исте хране без додатка уља.

Дим није добар показатељ процеса разлагања уља, а поред тога, екстра девичанско маслиново уље је препуно фенола, једињења која могу смањити упалне процесе. Феноли такође штите уље од кварења. Исхрана богата фенолима повезана је и са мањим ризиком од срчаних обољења, рака и неуродегенеративних болести.

Мит 2: Скупље уље је здравије

Као и за многе намирнице, лако можемо поверовати да висока цена обећава већи квалитет. У стварности, ово није истина. Најбоље је да се ослоните на свежину, која се може проценити према "датумима бербе" који су означени на боцама, који показују да ли су релативно нове. Након отварања боце, уље покушајте да је употребите у року од четири до шест недеља, а између сваке употребе чврсто причврстите поклопац. У супротном, кисеоник ће уништити здрава једињења.

Осим тога, стручњаци препоручују да се ослањате на чуло укуса. Кашичица квалитетног маслиновог уља би у почетку требало да буде мало горка, а након тога треба да следи благо пецкање у задњем делу грла, што представља знак да садржи феноле.

Мит 3: Сва уља, осим маслиновог, су незрава

Иако многи сматрају да су сва уља неквалитетна и нездрава, осим ако није у питању маслиново уље, стручњаци за "Тајм" објашњавају да ово није истина.

За разлику од екстра девичанског маслиновог, већина других уља је рафинисана, што значи да су термички обрађена. Овим процесом се уклањају нека од њихових здравих својстава (смањује се количина фенола). Међутим, рафинисана уља и даље су богата мононезасићеним мастима које подстичу здравље срца.

Ова уља су довољно здрава за кување код куће, али могу постати проблем у кухињама ресторана. Многи ресторани кувају са јефтиним уљима, па поново користе исто уље да би припремали нове оброке. У року од неколико сати, масти у овим "рециклираним" уљима постају оксидиране, стварајући штетна једињења која могу довести до озбиљних здравствених проблема.

Дакле, нису сама семена или биљна уља лоша, већ начин на који се праве и користе. Све је ствар "угледа". На пример, упркос што инфлуенсери увек хвале кокосово уље, оно заправо није толико здраво.

Кокосово уље има пуно нездравих засићених масти - једна кашика садржи око 90 одсто дневне количине овог уља коју препоручује Америчко удружење за срце. Пошто подиже масноће у крви које су повезане са срчаним обољењима, не разликује се превише од путера или масти, према стручњацима са Харварда. Поређења ради, иста количина маслиновог уља има 15 одсто дневно препоручених засићених масти.

Мит 4: Мућкање уља у устима је боље од четкице и пасте за зубе

Још један мит о кокосовом уљу је да је мућкање овог уља у устима боље за орално здравље од стандардног прања зуба и чишћења концем. Заговорници овог тренда тврде да лауринска киселина у кокосовом уљу помаже у борби против штетних бактерија које би се иначе накупили у устима.

Али веродостојна истраживања нису пронашла никакве велике користи ове методе, док постоји много више доказа о ефикасности коришћења четкице и конца. Мућкање уља није нужно штетно, али немојте прескакати редовну рутину за оралну хигијену.

Мит 5: Кокосово уље трансформише косу

Неколико уља, укључујући кокосово уље, садрже састојке масних киселина који хидрирају и омекшавају косу. Али неке тврдње о чудима које кокосово уље може да учини за косу су често преувеличане. Штавише, ова уља могу проузроковати више штете него користи, у зависности од особе.

Кокосово уље могло би да помогне онима који редовно фарбају косу, користе топлоту за прављење фризура или потенцијално штетне производе. Желите да будете сигурни да хидрирате длаку, јачате је и штитите. У овим случајевима, кокосово уље може формирати заштитну баријеру и освежити оштећене власи. Међутим, користите га умерено.

Такође, уље не може поправити било коју врсту озбиљнијег проблема. На пример, за ублажавање перути, кокосово уље је "мач са две оштрице" - ствара масно окружење, подстиче производњу квасца, што у неким случајевима погоршава перут.

Не посежите ни за маслиновим уљем ако желите алтернативу, јер нема доказа да побољшава здравље косе. С друге стране, коришћење уља рузмарина је тренутно велики тренд за раст косе - људи га умасирају у кожу главе два пута дневно, ујутру и увече, остављајући га да "ради" преко ноћи. Постоји мала истраживачка литература која показује да би то могло да буде корисно, иако може да иритира кожу главе. Дакле, не постоји ни једно уље које ће засигурно поправити здравље косе.

Мит 6: Уља лече акне

Наношење уља на кожу може бити корисно неким људима, док другима може да изазове још веће проблеме. Лауринска киселина у кокосовом уљу има антимикробна својства , па се сматра да смањује нивое бактерија које изазивају акне.

Међутим, кокосово уље је комедогено, што значи да може зачепити поре и повећати појаву акни. Комедогена су и уља од семена маслине, маруле, ланеног семена и шаргарепе. Најбоље је да се ослањате на производе намењене за третирање акни и тражите савет од дерматолога.

image