Магазин

Исхраном до здраве и сјајне косе: Које су намирнице најбољи пријатељи бујне косе

Кажу да смо оно што једемо, а када је наша коса у питању, ова реченица не може бити истинитија. Здравље косе у великој мери зависи од квалитетне исхране, а намирнице које уносимо у организам имају способност да нашој коси дају сјај, чврстину и додатну снагу за раст. Уносом намирница попут црвеног меса, шаргарепе и маслиновог уља можете побољшати квалитет косе.
Исхраном до здраве и сјајне косе: Које су намирнице најбољи пријатељи бујне косе© Freepik / prostooleh

Сан сваке жене је лепа и густа коса, а наш савет је да на путу ка сјајној и здравој коси ваша прва станица буде преиспитивање намирница које уносите у организам, будући да изглед косе зависи управо од њих. Наша коса састоји се од кератина, протеинске структуре која приликом неизбалансиране исхране једноставно губи своје градивне способности, услед чега коса постаје ломљива, крајеви "цветају", а длака почиње да се мрси и опада. Које су то намирнице које нашој коси дају све неопходне микронутријенте и чине је здравом и јаком?

Црвено месо

Црвено месо у нашој исхрани представља природни извор гвожђа, чији губитак проузрокује не само развој анемије (недостатка гвожђа у организму), већ и погоршање циркулације крви услед ког фоликули длаке не добијају све неопходне нутритивне вредности и полако почињу да одумиру. Због тога је важно (нарочито за жене) да исхрана садржи и намирнице од црвеног меса, а препорука је да најмање 2 до 3 пута недељно на трпези буде овакав један оброк.

Препеличја јаја

Још један веома добар извор беланчевина и гвожђа су јаја препелице која су богата микронутријентима и садрже Омега - 3 масне киселине као и витамин Е, који је одговоран за апсорпцију масти у организму. Препеличја јаја можете пронаћи у готово свим супермаркетима, а у комбинацији са свежим поврћем могу представљати идеалан (и "инстаграмичан") доручак.

Швапски сир

Све популарнији швапски сир још једна је од намирница која нашој коси може надоместити недостатак беланчевина, али и калцијума који власима даје чврстину и здравље. Швапски сир можете припремити за доручак или вечеру у комбинацији са воћем или преливом од карамеле, а само 100 до 150 грама по оброку задовољавају дневну норму потреба нашег организма за овим нутријентима. Приметићете како ваша коса постаје мека, јака и свиленкаста.

Нар

За усвајање гвожђа из исхране организму су потребни и такозвани ко-фактрори, витамини који омогућавају несметано одвијање биохемијских процеса, а један од најважнијих витамина је витамин Ц. Да бисте свом организму помогли да апсорбује гвожђе, почастите га једним наром - он је богат не само витамином Ц, већ и витаминима А и Е, а уз то је познат и као веома снажан антиоксиданс који нас штити од развоја ћелија канцера.

Семе лана

Поред добро познатог позитивног дејства на систем за варење и пробаву, лан има још један бенефит за наше здравље и лепоту, а све то захваљујући цинку и бакру који су веома значајни у превенцији појаве седих власи. Такође, семена лана богата су и Омега – 3 масним киселинама које позитивно утичу на женски хормонални панел. Што се тиче употребе лана у исхрани, за најбољи учинак препоручује се да се она употребљавају свежа, претходно самлевена у блендеру, а можете их помешати са кефиром и додати мало сезонског воћа за богатији укус и више витамина.

Шаргарепа

Шаргарепа је веома значајан извор каротеноида, пигмента који је одговоран за природну заштиту од ултраљубичастих зрака, а поред тога она побољшава и стање коже и косе, дајући им сјај и неопходну хидратацију, па тако длака постаје мање ломљива и сува. У свом плоду шаргарепа садржи и велику количину витамина Ц и Е, а уколико у своју исхрану укључите само 200 грама овог поврћа дневно, приметићете видљиве резултате када је квалитет косе у питању и превенирати њено опадање нарочито у пролећној и јесењој сезони. Али, не заборавите да се витамини А и Е усвајају само у комбинацији са масноћама, те приликом припреме салате или неког другог јела са шаргарепом не заборавите да додате и мало путера или маслиновог уља – ваша кожа и коса ће вам рећи "хвала".

Маслиново уље

Да би се кератин задржавао у длаци важну улогу играју и липиди који окружују саму длаку, а маслиново уље је сјајан извор полизасићених масних киселина које стимулишу процесе исхране и хидратације темена главе. Захваљујући корисним мастима из маслиновог уља учвршћује се структура власи, а на њиховој површини формира се заштитни слој који длаку штити од штетних стресора из окружења, између осталог и ултраљубичастих зрака. Веровали или не, свега 2 супене кашике маслиновог уља месечно имају способност да побољшају квалитет косе и коже главе, а власи учине блиставим и чврстим.

image