Магазин

Нутриционисткиња разоткрила мит о рафинисаним уљима

Дијететичар и ендокринолог Албина Комисарева је прокоментарисала снимак са ТикТока, у коме корисница објашњава зашто су рафинисана уља лоша по људско здравље. Комисарева објашњава мит о рафинисаним уљима, као и да постоји здравији начин припремања хране коришћењем управо ових састојака.
Нутриционисткиња разоткрила мит о рафинисаним уљима© Pexels/Pixabay

''Рафинисано уље се не сматра суперздравим производом, али није ни штетно у толикој мери. То је само уље које је пречишћено од свих нечистоћа, нема мирис и одлично је за пржење, јер има отпорност на топлоту,'' објаснила је дијететичар Комисарева, на свом Телеграм каналу, коментаришући тврдње кориснице са ТикТок-а да рафинисана уља садрже транс масти, које могу озбиљно штетити људском организму те их је потребно потпуно уклонити их исхране.

Ипак, специјалистa сматра да је ова тврдња нетачна и додаје да у рафинисаним уљима нема транс масти а уједно је предложила и безбедан начин да се конзумирају.

''Транс масти настају само ако се исто уље више пута загрева или настаје током процеса хидрогенизације у индустрији,'' пише Комисарева. ''Због тога се рафинисана уља могу загрејавати, као и свињска маст, а нерафинисана уља се једу сирова, како би се сачувала њихова својства. Пржење је генерално превише демонизовано, потребно је само да користите минимaлне количине уља - сипајте га посебно, размажите четком по посуди, касније обришите тигањ убрусом. Када уље почне да дими, тада га не треба јести, а не треба га ни подгревати, односно поново користити.''

За оне који желе да конзумирају ''здравије'' врсте уља, добро је користити маслиново и кокосово уље.

Као контра пржењу хране, сирова исхрана је постала велики тренд. Подразумева конзумирање намирница које не морају да се кувају, прже или припремају на други начин. Другим речима, исхрана се базира на биљним производима и орашастим плодовима, осим појединих врста које могу сирове да се конзумирају.

Ипак, многи стручњаци сматрају да ни ово није потпуно безбедан начин исхране, поготово за децу, труднице, старије особе и оне са здравственим проблемима. Пре одласка у било који екстрем по питању исхране, најбоље је консултовати се са лекаром.

Многи нутриционисти сматрају да је умереност кључ здравог живота и исхране. Поред тога, важно је познавати сопствене дијететске потребе и ускладити начин живота и бирање намирница према њима.

image