Магазин

Шта се дешава са нашим телом ако престанемо да конзумирамо рафинисано уље на месец дана

Рафинисано уље је један од основних састојака многих јела и његов неутралан укус чине га најчешћим избором за спремање низа специјалитета. Она јесу најприступачнија и најекономичнија, али је начином производње из њих елиминисан велики број корисних састојака. Без обзира што стручњаци упозоравају да њигов прекомерни унос може да изазове проблеме у организму као што су гојазност, срчани обољења и упале, готово редовно се користи за пржење и печење.
Шта се дешава са нашим телом ако престанемо да конзумирамо рафинисано уље на месец дана© RDNE Stock project

Уколико бисмо на месец дана ову намирницу елиминисали из јеловника, промена у организму би била више него очигледна. Кардиолог Девендра Шрималу из Нараиана болнице у Џајпуру каже да су оваква уља често богата нездравим мастима, што није добро за организам:

"Рафинисана уља која се користе у прженој и прерађеној храни, често су богата нездравим мастима, што може да допринесе дебљању, упалама и повећаном ризику од срчаних болести", рекао је доктор додајући да елиминисањем ових уља, тело може имати користи као што су побољшање здравља срца, смањење упалa, као и губитак тежине."

Доктор Шримал је нагласио да је важно да се и даље конзумирају есенцијалне масне киселине, као што су омега-3 и омега-6, које играју кључну улогу у различитим телесним функцијама:

"Размислите о укључивању здравих масти, као што су авокадо, орашасти плодови, семенке и масна риба, како бисте одржали уравнотежену исхрану", посаветовао је.

Додао је да одрицање од рафинисаног уља на месец дана може бити користан експеримент за многе појединце, јер омогућава да се смањи унос нездравих масти и потенцијално дође до позитивних резултата:

"Ипак, пре него што направите ову промену, консултујете се са доктором или нутриционистом, посебно ако имате специфичне дијететске потребе. Стручњаци ће да вас посаветују на који начин да замените рафинисана уља здравијим алтернативама", саветује кардиолог.

Са његовим мишљењем сагласна је и нутрициониста Напур Патил, која је појаснила шта се догађа у телу ако престанемо да конзумирамо рафинисана уља.

Побољшава се здравље срца

Рафинисана уља, посебно она са високим садржајем транс-масти и засићених масти, могу да допринесу срчаним обољењима. Одрицање од ових уља може да доведе до побољшања нивоа холестерола и смањења ризика од кардиоваскуларних проблема.

Губитак тежине

Ова уља су калорична, а смањење њихове потрошње може да доведе до смањења укупног уноса калорија, а самим тим и до губитка тежине. Такође, њихово избегавање помаже у одржавању стабилнијег нивоа шећера у крви.

Чистија кожа

Одређене врсте ових уља изазивају упале и пробле са кожом, а смањење или елиминисање рафинисаних уља "доводи" до чистије коже.

Побољшава се варење

Рафинисана уља изазивају пробавне тегобе код неких особа, а њихово елиминисање потенцијално доводи до побољшања варења.

Ако планирате да потпуно елиминишете рафинисана уље из своје исхране, ево неколико здравих алтернатива које је предложила нутрициониста Патил.

Уље авокада

Ово уље је још један извор мононезасићених масти и погодно је за кување на вишим температурама.

Кокосово уље

Девичанско кокосово уље има специфичан укус и препоручује се за кување на умереним температурама.

Уља орашастих плодова и семенки

Уља попут уља ораха, ланеног уља и сусамовог уља су добри извори есенцијалних масних киселина и користе у хладним јелима.

Путер од орашастих плодова

Путер од бадема или путер од кикирикија може да се користи као намаз или да се додају у рецепте.

"Кључ је да одржавате уравнотежену исхрану и укључите различите здраве масти уместо да потпуно елиминишете масти из своје исхране", закључила је нутрициониста.

image
VV inauguration
banner