Магазин

"Августовски блуз": Због чега смо анксиозни и меланхолични у последњим недељама лета

Промена ритма и временских прилика умногоме се одражава на наша осећања, која у овом периоду постају крхкија. Стручњаци кажу да је "августовски блуз" итекако честа појава, али и да се са њим можемо изборити врло ефикасно уз помоћ савета које нам дају.
"Августовски блуз": Због чега смо анксиозни и меланхолични у последњим недељама лета© Canva / pixelshot

Са доласком лепог времена сви смо "процветали" - имали смо више прилика да уживамо на свежем ваздуху, били смо на одмору и уживали на плажи не размишљајући ни о чему, мало се опустили и када је исхрана у питању, па себи допустили и који сладолед и коју чашицу више. Али, сада се полако враћамо у рутину и то у нама буди осећај нелагоде.

Август нас чини меланхоличним и анксиозним

Крај лета је многима асоцијација на повратак на посао, почетак нове школске године и долазак не толико лепог времена. Као резултат тога, код великог броја људи буде се изражена меланхолија и анксиозност, а у неким случајевима чак и депресивна стања. Стручњаци ову појаву називају "августовски блуз".

"Август у људима може изазвати врло бурне емоције, јер сигнализира да је лету и слободи дошао крај", објашњава терапеут Карли Харис у интервјуу за портал НССГ Клаб.

"Баш као што се и у недељу увече обично унервозимо јер је пред нама нова радна недеља, тако је и у августу, с тим што у овом случају наша меланхолија и анксиозност трају читавог месеца." Код неких људи јавља се чак и "сунчана кривица", односно осећај да нису довољно уживали током лета и искористили сваку прилику да изађу на сунце.

Како се изборити са негативним емоцијама које само навиру

Иако је "августовски блуз" (релативно) кратког даха, психолози сматрају да своја осећања никако не треба да "гурамо под тепих". Напротив, треба да дозволимо себи да разумемо своје емоције, али и кажемо и покажемо како се осећамо и да дамо себи времена да се изборимо са драстичном променом ритма која нам, очигледно, баш и не прија.

То можемо учинити и тако што ћемо наставити да уживамо у активностима у којима смо уживали и током лета.

Зато треба да наставимо да и даље једемо сладолед, уживамо на отвореном докле год то време дозвољава, дружимо се са пријатељима и тек помало, постепено, припремамо за септембар. Једини начин да пребродимо "августовски блуз" јесте да живимо у тренутку и чините све да и сутрашњи дан буде једнако леп као и данашњи, саветују стручњаци.

image