Магазин

Шта је постпразнични синдром и како се најлакше изборити са њим

Након што се празници заврше, велики број људи доживи постпразнични синдром - налет лошег расположења, меланхоличности и раздражљивости. Како га се решити и на који начин повратити радост у свакодневни живот?
Шта је постпразнични синдром и како се најлакше изборити са њим© Canva / stock_colors, nnpp

Празнична еуфорија "тресе" све нас већ сигурно десетак, ако не и више дана. За Нову годину и Божић спремали смо се дуго и веома темељно - бирали јелку, китили је да буде још лепша него прошлогодишња, куповали поклоне, спремали празничну трпезу. И ту се списак обавеза не завршава.

Након данашњег (за неке сутрашњег) дана, празници су и званично готови, а већ од уторка, 9. јануара, се сви враћамо рутини - посао, вртић, кућни послови и све остало што чини свакодневицу. По некој логици, срећа и задовољство што смо празнике провели лепо, у кругу блиских нам људи би требало да нам "напуне батерије" и држе нас у лепом расположењу још неко време.

Али, не. Уместо тога, велики број нас суреће се са апатијом, раздражљивошћу и потпуном отуђеношћу од људи у окружењу. Овај феномен познат је као постпразнични синдром, а ако га имате и ви - без бриге, нисте усамљени.

Шта проузрокује постпразнични синдром

Разлога за настајање постпразничног синдрома може бити неколико - неки од нас се једноставно нису довољно науживали и одморили у лепом друштву, некима, напротив, празници уопште нису испунили очекивања и донели лепе успомене, а некима су потрошили и оно мало енергије, па и новца, које је остало на крају претходне године.

Било како било, сада када су се они завршили и када је време да се враћамо у рутину, уместо да одморни и орни за рад прионемо на посао, ми смо нерасположени и џангризави, жељни једино тога да легнемо у кревет и преспавамо до пролећа. Или лета, како ко.

Како изаћи на крај са постпразничним синдромом

Као и за већину психолошких феномена, тако и за овај постоји "лек", и то, срећом, неколико. Осим тога, по својој природи овај синдром ни не траје дуго, па је и решавање његових симптома знатно једноставније и безболније. Шта можете урадити да себи олакшате прелазак из празничног у свакодневни режим?

Наспавајте се

За време празника се режим сна на који сте навикнути због прослава и дочека Нове године може пореметити. А неспавање још никога није учинило расположенијим. Зато се пре свега добро наспавајте како бисте повратили енергију коју су празници исцрпели, па полако укључујте једну по једну обавезу у свакодневне активности.

Регулишите исхрану

Празнични период са собом готово увек доноси и преједање, што је организму који је навикао на одређени режим исхране веома стресно. Зато поред тога што ћете се наспавати обавезно уведите и своје редовне оброке, чак и уколико вам је још увек остало неке хране од празника. Међутим, нутриционисти не препоручују да себе исцрпљујете неким ригорозним дијетама одмах од понедељка - то вам може додатно покварити и овако лоше расположење.

Укључите физичку активност

У правим данима након празника постарајте се да имате макар пола сата до сат времена лагане физичке активности. Са једне стране то ће вам помоћи да не "испаднете" у потпуности из рутине, а са друге стране, физичка активност је одличан извор хормона среће, чијим се лучењем подиже расположење и враћа ментална снага и фокус. Уз мало шетње или лаганих вежби у теретани брже ћете се вратити у форму и заборавити на постпразнични синдром.

Почните да планирате

Када се празнична еуфорија "стиша", дани постану некако превише тихи, мирни, а понекад и досадни. Зато је време након празника идеално за планирање - не само да ћете испунити себи слободно време и мисли скренути на нешто занимљиво и продуктивно, већ ћете моћи бистре главе да испланирате и циљеве за ову годину. Уколико сте то већ урадили, сада их можете поново сагледати и евентуално унети неке измене.

image
VV inauguration
banner