Магазин

Новогодишњи "блуз": када еуфорија новогодишње ноћи ствара тугу

Припреме за прославу и гужва која се ствара у сусрет 31. децембру, многим људима повећава осећај усамљености, ствара тескобу и тугу. Шта изазива овај осећај и како га превазићи?
Новогодишњи "блуз": када еуфорија новогодишње ноћи ствара тугу© pixabay/geralt

Све више осећате тескобу како се приближавају дани пред новогодишњу ноћ, а прича о поклонима и времену које ћете провести са својом породицом и пријатељима, све вам теже пада. Леп повод нажалост може извући понекад и најгоре из људи, уколико не знате да поставите границу и одредите шта је то што вамa прија, сматра медицински сајт "Вебмд".

Породично окупљање

Да ли ваша породица уз печење послужи и мало драме? Уколико се чланови породице често свађају, или вам одлазак кући враћа ружна сећања, а ви не знате како тo да избегнете, ево пар решења за вас.

Не предвиђајте најгори исход. Сусрет са својим рођацима или само једноставно уживање у омиљеном јелу своје маме или баке, је једино што треба да очекујете и биће сасвим довољно.

Направите план. Нека вам рођак са којим се најбоље слажете, прискочи у помоћ када крену "тешке теме".

Ограничите време које ћете провести са својом породицом или уколико никако не желите заједничко време са њима, једноставно им реците да нећете доћи.

Превише светлуцавих реклама

Рекламирање савршено декорисаних поклона, чини да осећате да сте се недовољно потрудили, па се можете осетити несрећно. Једноставан дочек у кругу породице је увек најбоље решење, а уколико желите и можете, новац намењен куповини поклона донирајте деци без родитељског старења или дому за стара лица. И вама и њима ће празник бити испуњенији и срећнији.

Претеривање у раду око припрема за славље

Чини се као да само ви радите и спремате за празнике, док сви око вас уживају. Научите да кажете "не". Уколико, напротив,  желите да урадите сав посао око дочека и славља, али осећате премор, пребаците неке од обевеза и осталим члановима породице.

Финансијске бриге

Не морате да потрошите много новца на поклон како би показали некоме да вам је стало. Можете направити поклон или слаткиш особама које су вам драге. Ако се ипак одлучите за куповину, одредите буџет и држите га се.

Нереална очекивања

Желите да све буде идеално, од оброка које припремате до осећаја константне среће. Избегните оваква размишљања, а уколико немате времена за идеалне колаче, једноставно их купите. Ваша породица ће бити уз вас и када јело не буде успело, а колачи буду куповни.

Умор

Потпуно је реално да ћете након неколико дана куповине, припреме, сређивања и одласка на посао осећати умор. Застаните. Не желите да вам сећања на прославу са породицом прође у магновењу од умора. Идите раније у кревет, одморите макар пола сата током дана, јер само одморни можете уживати са својом породицом.

Стрес

Фамилија, куповина, планирање, брига о деци, све ово такође чини прославе али и додаје стрес. Како да "преживите"?  Планирајте време у дану само за себе. Шетња од 15 минута, разговор са пријатељем, или радите нешто само за себе, што вас радује.

Ремећење здравих навика

Уколико сте појели мало више колача него што сте планирали, не паничите и никако не прекидајте свој режим који имате током целе године. Једноставно само наставите од сутра, на начин на који сте то чинили.

Далеко сте од породице и пријатеља

Уколико, на жалост, нећете успети да видите своју породицу за новогодишње празнике, прославите их са људима који су ту око вас, а који такође немају где да оду или из неког разлога нису са својим породицама. Најбољи начин да прославите дочек је да помогнете онима који су такође те ноћи сами, можда да их позовете да заједно прославите дочек.

Немате партнера

Већина ваших пријатеља је "у пару", па се осећате као вишак на заједничким забавама на којима сте једино ви сами. Уколико не желите да им се придружите, организујте себи вече, спремите омиљену храну и колаче, погледајте понуду филмова и уживајте сами, у свом друштву. Не заборавите да обучете оно у чему се добро осећате, било да је то пиџама или свечана одећа. Дочек је само ваш.

Краћи дани и недостатак сунчеве светлости

Тама зиме заиста утиче на расположење код неких људи. Туга, осећај анксиозности, губитак интересовања или поремећај сна, може бити знак сезонске (зимске) депресије. Уколико су симптоми изражени и не осећате се добро да обављате свакодневне ствари, јавите се стручној особи.

Висока лествица стандарда коју маркетинг многих фирми поставља константним рекламирањем светлуцавих производа, општа еуфорија прославе и исфорсирана срећа, код неких особа могу пробудити осећај туге и незадовољства јер мисле да одступају од ове слике. Ослушните себе и видите шта је то што вам стварно смета. Преузмите кораке да себи олакшате и уђете у нову годину растерећени.  

image