Магазин

Мелатонин: Суплемент за побољшање сна који многи користе погрешно

Неквалитетан, испрекидан сан мучи велики проценат становништва. Неки се са тим проблемом боре тако што не користе геџете пред спавање, неки тако што се пред спавање релаксирају уз медитацију и чај, а неки - конзумацијом мелатонина. Да ли је овај суплемент заиста делотворан? Да, али само у појединим случајевима.
Мелатонин: Суплемент за побољшање сна који многи користе погрешно© Canva / A's Images

Хормон мелатонин наш организам лучи самостално када падне мрак, али га многи узимају и кроз суплементацију, не би ли "излечили" несаницу. Међутим, оваква примена мелатонина је погрешна, упозоравају стручњаци.

Мелатонин неће решити проблеме са несаницом, али може побољшати квалитет сна

"Мелатонин скоро никада добар избор када је третирање инсомније у питању. У клиничким студијама његово дејство није ништа боље од дејства плацебо препарата", наводи експерт Мајкл Гренднер, преноси Њујорк Пост.

"Мелатонин је суплемент који помаже у регулацији сна, а никако како би се он вештачки стимулисао", објаснио је Гренднер.

Штавише, овај хормон може додатно погоршати несаницу уколико се узима на своју руку и без препоруке стручњака. "Могу се кладити да је овај суплемент најчешће коришћен у погрешне сврхе", додао је стручњак.

Потребан је опрез приликом дозирања мелатонина

Таблете и капсуле мелатонина, које се могу пронаћи у апотекама и дрогеријама, обично садрже између 0,2 и 20 милиграма активне супстанце, али стручњаци за спавање упозоравају да више од 5 милиграма може бити превише.

"Осим тога, овај додатак исхрани је безбедан само у малим дозама и краткорочно", упозорила је доктор Дина Адимулам у интервјуу за портал Ит Дис.

Међу најчешћим нуспојавама јесу акутне главобоље, вртоглавице, мучнина и осећај смушености, који, срећом, нестају чим се прекине употреба овог супмлемента. Међутим, чак и блага нежељена дејства могу пореметити организам.

Када се мелатонин не сме користити

Мелатонин се може користити само уз консултацију са лекаром, премда његова употреба није препоручљива онима који већ користе неки облик терапије, а нарочито лекове који разређују крв или имају антидепресивно дејство.

"Мелатонин може смањити ниво енергије и самим тим заварати организам и појачати депресивно стање", напомиње Адимулам.

Такође, не треба га користити заједно са кафом, јер се тада његово дејство анулира, будући да је улога кофеина да нервни систем разбуди, а улога мелатонина, напротив - да га што је могуће више умири.

image