Магазин

Магнезијум: Још један тренд или делотворан суплемент

Магнезијум се у последње време често појављује на друштвеним мрежама, а хештег #magnesium има преко милијарду и по прегледа на ТикТоку. Бројни креатори садржаја на мрежама сматрају да им је овај суплемент "потпуно променио живот": Да им је ублажио/излечио аксиозност, поправио квалитет сна, уклонио грчеве у мишићима... Да ли је овај суплемент заиста толико делотворан или је у питању само још један велнес тренд?
Магнезијум: Још један тренд или делотворан суплемент© Freepik/jcomp

У последње време делује као да различити суплементи витамина и минерала постају вирални из дана у дан, да их на милионе људи препоручује због различитих наводних доборбити које доносе, али да ли можемо да верујемо баш свим "стручњацима" са ТикТока? Да ли магнезијум заслужује све похвале које добија на мрежама?

Осим што помаже код правилног рада бројних телесних функција, многи сматрају да им је узимање суплемента магнезијума ублажило или чак потпуно излечило проблеме са менталним здрављем, као што су депресивна стања и анксиозност. Звучи као добра вест за оне који пате од ових поремећаја, али пре него што одлучимо да га пробамо, морамо да знамо његове основне улоге и да ли можемо да очекујемо такве резултате:

Шта је магнезијум

С обзиром да магнезијум представља четврти најраспростањенији минерал у нашем телу, изузетно је важан за бројне метаболичке процесе, као што су произвођење енергије и протеина. Може да помогне код побољшања крвног притиска, расположења, шећера у крви, умањује ризик од развијања кардиоваскуларних болести, а неке студије су показале и да може да буде потенцијалан лек за мигрене. Поред тога, може да спречи грчење у мишићима и ублажи менструалне болове.

Још један позитиван ефекат је везан за квалитет сна. Људи којима је овај минерал у дефициту често пате од проблема са спавањем, а бројне студије су показале да су суплементи били од помоћи, јер би волонтери много брже и лакше заспали након узимања дозе магнезијума.

Магнезијум и ментално здравље

Дакле, сигурно је да овај минерал има користи за наше тело, али осим наведених добробити, највећи разлог зашто је магнезијум постао толико популаран је наводан утицај који има на ментално здравље. На хиљаде корисника ТикТока је рекло да им је узимање овог суплемента променило живот на боље, да им је ублажио ниво стреса, да се осећају мање нервозно у свакодневници и да им је расположење знатно побољшано.

Иако наведене добробити звуче веома добро, да ли наука подржава ове тврдње? Постоје бројне студије у којима су учесници који пате од депресије навели да је им магнезијум помогао, али им је било речено који суплемент узимају, тако да постоји могућност да је на резултате утицао и плацебо ефекат.

Ипак, стручњаци верују да магнезијум може да "умири" мозак. Магензијум помаже код производње ензима који поспешују серотонин и мелатонин, а повезан је и са регулацијом протеина у мозгу који помаже код пластицитета, упијања и памћења нових информација, преноси "Гардијан".

Међутим, не постоји довољно истраживања која могу да потврде да је магнезијум "тајни, свемогући лек" за ментално здравље. Није познато да ли су позитивни резултати о којима корисници на мрежама говоре искључиво дејство магнезијума или су резултати можда само последица комбинације овог минерала и са другим врстама терапије. Постоји и могућност да људи који су описали ове позитивне ефекте суплемента су претходно само били у дефициту, па им је магнезијум побољшао здравствено стање, па самим тиме су се осећали много срећније.

Да ли би требало да узимамо магнезијум

С обзиром да је врло важан минерал, нећемо погрешити ако одлучимо да ове суплементе укључимо у свакодневницу. Поред таблета, можемо га добити и преко намирница као што су семенке, лосос, кромпир, пасуљ, зелено поврће, банана, авокадо...

Ако осетимо да нам ова храна прија, можемо да пробамо да конзумирамо суплемент а препоручена доза износи до отприлике 400 милиграма дневно. Постоји неколико врста таблета, тако да је важно да потражимо онај који одговара нашим потребама.

У случају да нисмо сигурни одакле да почнемо, као и да ли нам је уопште потребан овај суплемент, увек можемо да се консулутујемо са лекаром или фармацеутом и сазнамо тачно који витамини и минерали нам можда недостају. На крају, не би требало да очекујемо да ће само један суплемент да нам реши све проблеме, поготово када је у питању ментално здравље. Штавише, ако исувише очекујемо од њега и не добијемо исход који смо желели, може доћи до конта ефекта и разочарења.

image