Магазин

Најпознатији духови Москве: Где "живе" Грозни, Јесењин, Годунов и многе друге историјске личности

Становници руске престонице и данас препричавају догађај из 1807. године, када је на Црвеном тргу виђен дух заштитника Русије, Дмитрија Пожарског. Међутим, Москва се може похвалити и другим познатим духовима прошлих времена, који никако да се одваже и оду на "онај свет".
Најпознатији духови Москве: Где "живе" Грозни, Јесењин, Годунов и многе друге историјске личности© Canva / alexandraivankovich

Санкт Петербург је познат по духовима који у њему "живе": у Ермитажу се, према легенди, могу срести Николај II, Катарина Велика и други чланови династије Романов, у Михајловском замку - дух покојног цара Павла I, а недалеко од храма Спас на Крви страх у кости утерује дух Софије Перовске. Међутим, Северној престоници по броју духова (и то каквих!) Москва апсолутно може да парира. 

Дух Ивана Грозног и данас лута Кремљем

Престоницом колају приче да се на територији Кремља у касним вечерним сатима може срести дух Ивана Грозног. Може ли га видети свако? Апсолутно не! Грозног, који је за живота јако волео Москву, могу видети само они који заиста воле овај град и Русију и они који јако добро познају њену историју.

Воровбјове горе су место "становања" чак два духа

Највиша тачка руске престонице, Воробјове горе, важе за епицентар московске интелигенције, будући да се управо на овом брду налази и Московски државни универзитет. Према легенди, управо ту, недалеко од зграде универзитета "живе" духови двојице великих писаца - Николаја Огарева и Александра Герцена.

А двоје их је и у Мјасницкој улици број 17 

На адреси Мјасницкаја улица 17 такође "станују" два духа - трговци Кусовникови. Овај брачни пар трагично је страдао у великом пожару пре много деценија, а због драгоцености које су изгореле у ватреној буктињи они, наводно, никако не могу да се опросте од своје породичне куће.

Кнез Дмитриј Пожарски и даље посећује Црвени трг

На Црвеном тргу, недалеко од храма Василија Блаженог, врло ретко се, према легенди, може срести дух кнеза Дмитрија Пожарског, који је својевремено упозоравао о почетку Отаџбинског рата. Последњи пут када га је неко видео била је давна 1807. година, али приче о том догађају и даље круже престоницом.

Ходницима Кремља чују се кораци Бориса Годунова

У Великом дворцу Кремља се, с времена на време, ноћу могу чути кораци Бориса Годунова - цара кога је изабрао народ, а чија је владавина, стицајем околности, трајала јако кратко. Сматра се да Годунов губитак власти и даље није преболео, те да зато, више од 4 века након смрти, и даље обилази Кремљ.

Подземним пролазом код хотела "Москва" лутала је царица Софија

Москвом су кружиле приче да се у подземном пролазу недалеко од хотела "Москва" може срести дух царице Софије, која је за живота трагично раздвојена од човека њеног живота. Наводно, она је деценијама тражила своју љубав, све док се на том месту нису изградиле нове зграде. После је мистериозно нестала - нико не зна где.

А на Вагањковском гробљу могу се срести Сергеј Јесењин и његов анђео-чувар

Руски писац Сергеј Јесењин сахрањен је на Вагањковском гробљу 31. децембра 1925. године, а многи који су пролазили поред његовог гроба тврде да је његов дух и даље жив. Друштво му прави још један дух, Галине Бениславске, која је била Јесењинов анђео-чувар, и која се на Јесењиновом гробу убила годину дана након његове смрти.

image