Магазин

Како да одаберете идеалне наочаре за своје лице

Наочаре не морају бити само функционални предмет, већ могу бити и модни додатак који ће поптуно да промени изглед вашег лица. Уз прави оквир, можете да истакнете облик и боју очију, као и да "сакријете" делове лица које желите. Али поред толико избора различитих стилова, боја, величина, тешко је проценити које наочаре су за нас. Ево како да одаберете прави оквир према својим карактеристикама.
Како да одаберете идеалне наочаре за своје лице© Freepik/Freepik

Наочаре могу да измене цео изглед вашег лица, тако да је добро да их мудро бирате. Можете да истакнете очи, да покажете своју личност кроз њих - али ако носите погрешан оквир, могу да ураде поптуно супротно. 

Не дозволите околини да утиче на вас

Уобичајена је грешка да дозволите некоме другом, било да је партнер или блиски пријатељ, да доноси одлуке о наочарима које ћете носити уместо вас. Такође немојте бирати наочаре које су тренутно популарне или које носе славне личности, јер то може довести до избора који не одговарају вашем личном стилу или потребама.

Ако желите туђе мишљење, најбоље је да то буде од професионалца - запослени у радњи. Они су обучени да препознају како ће одређен облик оквира ићи уз ваше лице, да ли ће неки оквир бити претежак или бити прениско постављен на лицу, да ли ће вам визуелно спустити или подићи очи...

Не заборавите и да, када испробавате оквире, тестирате га осмехом, нагињањем главе надоле и окретањем главе са једне на другу страну, да бисте проценили да ли су вам удобне.

Размислите о стиловима који се уклапају уз ваше лице

Ово се посебно односи на оне који желе да визуелно подигну јагодице, очи... На пример, благи "мачкасти" оквир може вам помоћи да подигнете очи, а оквири са детаљима на горњим спољним ивицама такође помажу да се фокус помери нагоре, а не надоле.

Ако имате тамне подочњаке, изаберите оквир са светлим ободом који је постављен близу доњег дела ока - захваљујући преламању светла, ово може да их елеминише или ублажи. За исту стврху можете одабрати и светлију

боју целог оквира.

Не морате "играти на сигурно"

Многи људи, посебно старији, сматрају да њихов оквир не би требало да превише привлачи пажњу. Међутим, то не мора бити тако, према личним стилистима за "Хафингтон пост".

Наочаре могу бити савршена прилика да се направи храбар модни избор, да се освежи нечији изглед и унесе разиграна енергија у лични стил - без обзира на године или изглед остатка одеће.

Али не дозволите да оквири надјачају ваше лице

Док упечатљиви оквир може да буде сјајан избор, у исто време не би требало да одузима сву пажњу од остатке вашег лица. Добар оквир није визуелно претежак, а није ни невидљив, већ би требало да се уклапа уз ваше црте лица и истакне оно најбоље.

Двапут размислите о црним оквирима

Црни оквир је врло упадљив избор, али није за свакога. Стилисти сматрају да они који имају "хладне тонове" (тамна, црна коса, светлији тен) најбоље изгледају са црним оквиром, док за друге, нежније боје коже и лица може бити исувише доминантан - посебно ако је у питању лице које стари и коса која седи.

Црна може одједном изгледати веома оштро у односу на те тонове, као и било који оквири који су превише тамни за вашу кожу, јер могу и да бацају сенке на ваше лице и појачавају подочњаке.

Не само естетика, већ и функционалност

Наочаре треба да штите здравље ваших очију, тако да се определите за оне на којима пише 400 УВ - ово значи да пружају адекватну заштиту против зрачења сунца. Можете купити и стакла која ваше очи штите и од плавог и инфрацрвеног светла, што је добро за здравље и спречава даљи развој знакова старења око очију, као што су боре и подочњаци.

image