Магазин

Ова 3 суплемента умањују ризик од развоја кардио-васкуларних обољења, показала су истраживања

Из дана у дан лекари констатују неочекивано повећан број срчаних удара чак и међу млађом популацијом. Начин живота, исхрана и фактори ризика свакако томе додатно доприносе. Суплементација игра врло важну улогу у одржавању доброг здравља и спречавању настанка разних обољења савременог доба. Срчана обољења, као једна од најчешћих данас, се такође могу превенирати, и то коришћењем ових суплемената.
Ова 3 суплемента умањују ризик од развоја кардио-васкуларних обољења, показала су истраживања© Canva / 1989_s

Кардио-васкуларна обољења сваке године однесу више од 18 милиона живота, a стручњаци не престају да говоре о важности превенције ових стања. Понајвише због тога што је чак 90 процената срчаних обољења могуће предупредити уз помоћ здраве исхране, остављања лоших навика и узимања суплемената. Који су заиста делотворни - објаснили су стручњаци у студији која је објављена у Journal of the American College of Cardiology, напомињући да је пре сваког узимања било ког вида суплементације консултација са лекаром неопходна.

Омега-3 масне киселине су врло учинковите у превенцији срчаних обољења

Омега-3 масне киселине из рибе и рибљег уља се пацијентима који се налазе у зони ризика од развоја кардио-васкуларних обољења препоручују већ пуне две деценије, као и онима који стицајем околности нису могли да превенирају та стања", навела је доктор Алисон Кели-Хеџпет у интервјуу за портал Бест Лајф Онлајн. Два најучинковитија типа омега-3 масних киселина јесу еикозапентаеноинска киселина (ЕПА) и докозахексаеноинска киселина.

Фолна киселина умањује ризик од настанка можданог удара за 15 посто

Мета-анализом је утврђено и да су суплементи фолне киселине (познате и као витамин Б9) веома делотворни у превенцији срчаних обољења, а највише - у редуковању ризика можданог удара за 15 процената. Овај суплемент, заједно са другим витаминима Б групе, помаже у разградњи хомоцистеина, аминокиселине која потпомаже згрушавање кври и оштећење унутрашњих зидова крвних судова, захваљујући чему се ризик од развоја срчаних обољења смањује.

Коензим Q10 побољшава рад срчаног мишића

Трећи "магични" суплемент јесте коензим Q10, за који су истраживања показала да делује веома стимулативно на рад срца, као и да је сјајан за снижавање крвног притиска и скраћење времена опоравка након интервенција на срцу. "Поједина истраживања показала су да у комбинацији са другим нутријентима овај антиоксиданс потпомаже опоравак код пацијената којима је уграђен бајпас или који су имали операцију на срчаним залисцима", навели су стручњаци са клиније Мејо.

image