Магазин

Да ли су суплеменати витамина Ц прецењени

Дошла је сезона прехладе и грипа, па су многи одлучили да је време да чешће пију чајеве, једу воће и поврће и супе, али и да узимају суплементе витамина. Међу најпопуларнијим је витамин Ц: знамо да нам помаже у побољшању имуног система па делује као да није могуће конзумирати превише овог корисног и делотворног витамина. Ипак, да ли је принцип "што више, то боље" заиста исправан када узимамо суплементе?
Да ли су суплеменати витамина Ц прецењени© Canva/Анђела Ћосо

Иако знамо да витамин Ц ојачава имуни систем и служи као ефикасан штит против прехладе и грипа, људи га често несвесно узимају у прекомерним количинама, поготово када су у питању суплементи у облику таблете или праха у комбинацији са витамином који добијамо из исхране.

Према "Националној географији", витамин Ц је добио блиставу репутацију током седамдесетих година, када је хемичар и нобеловац Лајнус Полинг изјавио да мегадоза витамина Ц (око 3000 милиграма дневно) може да елеминише било које назнаке прехладе, али и да може помоћи у борби против озбиљних обољења, као што су срчане болести или чак рак.

Ипак, након деценија истраживања, његова теорија није била доказана као исправна. Дакле, да ли витамин Ц може да буде ефикасан против прехладе и превенције болести, као што многи од нас верују?

Витамин Ц и прехлада

Многе студије показују да прекомерно конзумирање воћа или суплемената за добијање овог витамина неће бити од велике помоћи док смо болесни. Студија из 2020. године, објављена у журналу "Пабмед (PubMed)", показала је да конзумирање прекомерних количина суплемената није од великог значаја за здравље, јер људско тело не може да апсорбује више од 1000 милиграма витамина Ц, а вишак се избацује преко урина.

"Осим људи који имају дефицит витамина Ц или који раде веома интензивне физичке активности, не постоји много користи код конзумирања високих доза витамина Ц. Не постоје докази који потврђују да је ово сигуран начин за спречавање и третирање прехладе," објашњава Крисофер Даган, професор нутрицинизма на Харварду. Ипак, додаје да витамин Ц у дозама од једног до два грама може помоћи да се трајање симптома прехладе скрате и да брже оздравимо.

Шта заправо ради витамин Ц

Иако није свемоћан суплемент, стручњаци саветују да је витамин Ц неопходан за правилно функционисање организма. Витамин Ц помаже у производњи протеина интерферона, који помаже организму у одбрани од вируса. Поред тога, поспешује функцију белих крвних судова и стимулише различите ћелије, како би се бориле против инфекција.

Поред тога, витамин Ц је користан у производњи колагена, који јача кости, мишиће и крвне судове, али такође помаже и код здравља коже, јер спречава акне, тамне флеке, боре...

Овај витамин служи и као антиоксидант, који може спречити оштећење ћелија и развој озбиљних обољења, као што су рак и кардиоваскуларне болести. На крају, помаже хормонима који су важни за правилно фуникционисање мозга и нервног система, толико да чак може умањити ефекте стреса и анксиозности.

Која је оптимална количина коју би требало да конзумирамо

Максимална доза за одрасле особе је две хиљаде милиграма дневно. Иако већина људи може да толерише прелазак ове границе, они који имају проблеме са бубрезима би требало да буду опрезни. Што се тиче пилула које могу да се жваћу, ако се конзумирају у прекомерним количинама, могу оштетити зубе.

Даган објашњава да претеривање са дозом углавном не доноси никакве добробити (осим ако нисмо у дефициту), већ да може бити само губљење новца и времена. Додаје да већина људи може добити довољну количину витамина Ц кроз правилну исхрану и да није увек неопходно узимати суплементе.

Неке од последица недостатка витамина Ц су болест скорбут (најчешћи симптом је крварење десни), умор, успорен развој код деце, лако крварење и појављивање модрица. Ако примећујемо неке од ових симптома, то може бити знак да смо у дефициту.

Срећом, већина људи може да прими довољну количину витамина кроз намирнице као што су: цитруси (поморанџе, лимун, грејпфрут), паприке, парадајз, броколи, купус, карфиол... Стручњаци предлажу да је за здраву особу довољно да дневно поједе једну поморанџу или неколико јагода, како би унела довољно витамина Ц. Пушачи би требало да конзумирају мало више милиграма витамина него непушачи, јер ова навика спречава способност тела да апсорбује витамин Ц.

Што се тиче суплемената, они нису неопходни за оне који имају здрав, избалансирани режим исхране. Међутим, ако не једемо воће и поврће или често пушимо и конзумирамо алкохол, онда је препоручљиво да користимо суплементе и надокнадимо недостатак витамина. Ако нисмо сигурни која је прецизна количина коју би требало да конзумирамо, најбоље је да се консултујемо са лекаром, како бисмо имали персонализовану препоручену дозу.

image