Магазин

Допаминско облачење - одећа која побољшава расположење

У постковид ери враћа се стари тренд бирања одеће која ће вам побољшати расположење - допаминско облачење. Према овом тренду, одећа коју носите требало би да вам помогне да се осећате боље, сигурније, да имате више самопоуздања
Допаминско облачење - одећа која побољшава расположење© pixabay/maya_7966

Допамин је хемијска супстанца коју ваш организам лучи када радите нешто што вас чини срећнима, дајући осећај задовољства. Мажење пса, медитација или слушање омиљене музике производе допамин, али како да се допамин произведе избором одевне комбинације?

"Асоцијације које имамо на одређену гардеробу су веома јаке, јер производе осећања и мењају начин понашања. На пример, уколико повезујете свој жути џемпер са осећањем среће, тај осећај ћете увек имати када га носите", каже модни психолог Шакајла Форбс-Бел.

Концепт одевања зарад бољег осећања увео је 2012. године професор Карен Пајн. Током истраживања, професор је открио, да се испитаници осећају боље и имају веће самопоуздање када носе одећу која за њих има неку вредност или за коју су емотивно везани.  

Иако се истраживање није односило на боје, показало је велики утицај боја на психу.

"Једна студија је показала да људи који носе црно имају већи утицај на друге и већи ауторитет. Уколико се осећате моћно када носите црну боју, осећате и срећу у таквој одевној комбинацији", сматра модни психолог Форбс-Бел. Одабир боје првенствено зависи од карактера особе.

Уколико укуцате у претрагу "допаминско облачење" (#DopamineDressing) на Инстаграму или на ТикТоку, изаћиће вам слике и снимци људи који бирају јарке боје и неретко популарне дезене. Није лоше за почетак, али и ношење неутралних боја је прави избор, уколико вас оне чине срећнима!

Уколико не знате одакле да кренете, нудимо вам пар савета у потрази гардеробе за добро расположење.

Како се осећате док носите одређену комбинацију

Већина људи импулсивно купује модерне ствари за које се испостави да им не одговарају. Да ли купљена хаљина чини да се осећате женствено док идете на састанак? Постоје делови гардеробе за које не мислите да вам лепо стоје, па ћете се осећати непријатно док је носите. Или можда сако који носите помаже да се осећате сигурније на пословном састанку? Не занемарите моћ позитивних коменатара које добијате од свог окружења за одеређену одећу и колико вам то значити у току дана.

Изаберите оне боје због којих се осећате добро

Свако има две, три боје које воли или за које сматра да му лепше стоје од других боја. Уколико желите да "зачините" своју палету боја, изаберите наранџасту која је стимулативна боја или веселу жуту, а уколико желите мирније нијансе плава је увек леп избор. На избор боја има утицај и тренд, ваша сећања, али и породична традиција. 

Изаберите одећу чија текстура ће вам помоћи да се осећате пријатно

Фланел ће чинити да се осећате опуштено и ушушкано, а свила да се осећате сензуално. Уколико вам је потребно да се обавијете топлином и мекоћом, изаберите вунени џемпер. Различити материјали производе и различите звукове у покрету, који вам могу више или мање одговарати. Визуелни ефекат који ћете оставити на друге људе, такође је интересантан, па ћете у сатену деловати софистицирано, а у непрозирним тканинама спортски.

Поигравајте се аксесоарима

Велико прстење, минђуше, кравата или лептир машна, све ово утиче на то како се ви осећате. Не заборавите и утицај лепог доњег веша, који иако се не види делује на вас да се осећате боље.

Испробавајте комбинације

Не морате одмах искористити савете и ставити на себе све оно за шта мислите да вам треба, испробајте разне комбинације, па видите како се осећате. Дружење са пријатељима је још једна "сигурна зона" у којој можете експериментисати са новим елементима и бојама гардеробе.

Једино правило које важи код допаминског облачења је - носите оно у чему се добро осећате!

 

image
VV inauguration
banner