Магазин

Повратак корсета: три популарна мита о корсетима

Некада је био "справа за мучење", али сада је поново у тренду. Напоран и болан процес навлачења, крвава леђа и губљење даха, су слика корсета коју имамо из филмова и серија. Корсет је једна од најконтроверзнијих тема у моди последњих неколико деценија.
Повратак корсета: три популарна мита о корсетима© Unsplash/Fotografias con Limon

Савремено схватање овог одевног предмета је често негативан, али Вивијен Вествуд је кроз панк шик вратила корсете на модерну сцену. Данас их модни инфлуенсери убацују и у свакодневне одевне комбинације. Ипак, и даље постоје многе предрасуде о томе шта корсет представља. 

 Ако је корсет заиста био толико штетан, зашто су га жене носиле

Корсет је био основни елемент доњег веша, као брусхалтери данас. Са променом женских улога у друштву, мењало се и одевање. Током Првог светског рата, жене су почеле да раде у фабрикама, што је захтевало опуштеније облачење. У историји се прави паралела одбацивања корсета са слободом и женским правима. Иако је разумљиво зашто се овај комад одеће може схватити алатом угњетавања, многе нетачне информације круже годинама. Корсет је био много већи феминистички симбол него што се данас приказује у медијима.  

Три популарна мита о корсетима:

 1. Тешко се дисало и остављали су ожиљке на кожи

Скоро свака глумица након филма у коме је корсет био део костима описује језиво искуство ношења. Непријатност, бол или чак оштећење органа и костију. Ово су последице неправилног ношења или лошег дизајна. Потребно је време да се тело навикне, а неколико месеци снимања није довољно, поготово ако је затезање екстремно. Такође, велика грешка је ношење корсета без тканине испод, која служи као заштитни слој на кожи.

 2. Жене нису могле да се крећу у корсету

Без обзира на друштвени статус, свака жена је имала активне дане, можда чак више него данас. За жене које су радиле на пољу и пазиле на домаћинство, до аристократа које су уживале у јахању или другим спортовима, корсет је био одлична потпора. Практичност је увек била на првом месту. Сличне медицинске направе, које помажу кичми да стоји право, користе се и данас.

 3. Мушкарци су наметали корсете женама

Тачно је да су жене имале мање контроле над многим аспектима живота, али корсет није био један од њих. Жене су бирале да их носе због потпоре за кичму и груди, поготово када су хаљине имале тешке слојеве. Штавише, велики број мушкараца је имао корсете из здравствених, али и естетских разлога. Такође, многи мушкарци су били против корсета за жене. Због недовољног медицинског знања, сматрали су их узроком "хистерије".

Корсет је за неке знак контроле над женским телом, али данас, након разоткривања многих митова, постаје нов симбол женске аутономије и експериментисања са стилом. Не устручавајте се од куповине корсета, али будите сигурни да је удобан, квалитетан и да дате себи времена да се навикнете на њега.

image
VV inauguration
banner